Sremački grašak

Sremački grašak se, obično, kažu, spremao lovcima da bi bili spremni da izdrže duge šetnje kroz prirodu. Ovo jelo je deo tradicijie i kulture ishrane severne Srbije, tj. Vojvodine, na način koji svi zovemo „AL’ SE NEKAD DOBRO JELO…“, a kako kažu stihovi popularne pesme Đorđa Balaševića.

Sremački grašak, sastojci:

  • 500 gr graška
  • 250 gr pečuraka
  • 150 gr dimljene slanine
  • 2 dl pavlake (mileram, mlad kajmak)
  • so
  • biber
  • sveža nana

Sremački grašak, priprema:

  • Dimljenu slaninu narezati sitno i ispržiti da bude hrskava. Dodati pečurke i dinstati par minuta.
  • Skuvati grašak.
  • Skuvani grašak dodati u slanine i pečurke i dinstati još par minuta.
  • Kad je jelo gotovo, umešati pavlaku i poslužiti toplo. Ukrasiti listovima sveže nane.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.