Sremački grašak se, obično, kažu, spremao lovcima da bi bili spremni da izdrže duge šetnje kroz prirodu. Ovo jelo je deo tradicijie i kulture ishrane severne Srbije, tj. Vojvodine, na način koji svi zovemo “AL’ SE NEKAD DOBRO JELO…”, a kako kažu stihovi popularne pesme Đorđa Balaševića.
Sremački grašak, sastojci:
- 500 gr graška
- 250 gr pečuraka
- 150 gr dimljene slanine
- 2 dl pavlake (mileram, mlad kajmak)
- so
- biber
- sveža nana
Sremački grašak, priprema:
- Dimljenu slaninu narezati sitno i ispržiti da bude hrskava. Dodati pečurke i dinstati par minuta.
- Skuvati grašak.
- Skuvani grašak dodati u slanine i pečurke i dinstati još par minuta.
- Kad je jelo gotovo, umešati pavlaku i poslužiti toplo. Ukrasiti listovima sveže nane.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!