Šta jesti za praznike? - Recepti i Kuvar online - ilustracija foto Pixabay
Šta jesti za praznike? - Recepti i Kuvar online - ilustracija foto Pixabay

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd objavio je savete i preporuke šta jesti za praznike, slave i slavlja.

Zakoračili smo u kalendarski deo godine kada su učestale proslave slava, koje nas lagano uvode u praznični period godine. U redovnim okolnostima i praznično raspoloženje. COVID-19 pandemija je umnogome promenila način života i uspostavila nova protivepidemijska pravila ponašanja. Veća okupljanja će kod mnogih, nadamo se, izostati, ali bogata trpeza će, verovatno, opstati. Kako nam dodatni kilogrami i druge nelagode neumerenosti u hrani i piću ne bi zadavale dodatne brige, ne zaboravimo na nekoliko osnovnih preporuka pravilne ishrane:

Šta jesti za praznike?

1.    UMERENOST. Izobilju hrane je teško odoleti, ali nastojmo da imamo meru. Ovo je posebno važno za hronične bolesnike (npr. hipertenzija, dijabetes i dr.), kao i one sa povećanim zdravstvenim rizicima (hiperholesteroleremija, gojaznost i sl.), kod kojih je ishrana bitan faktor u lečenju, ali i prevenciji neželjenih zdravstvenih događaja. Ne zaboravimo i na kalorije unesene tečnošću. Neumereni unos bezalkoholnih i alkoholnih pića može nepovoljno uticati na zdravlje, nove neželjene kilograme i druga kajanja, nakon praznovanja.

2.    RAZNOVRSNOST. Uživajmo u raznovrsnosti izbora i ukusa, uz vođenje računa da su u ishrani i u danima slavlja zastupljene sve osnovne grupe namirnica. Posebno obratiti pažnju na unos svežeg voća, koji bi trebalo da je svakodnevan, boja i ukusa po ličnom izboru i preferencijama. Ovi bogati izvori vlakana, vitamina, minerala i drugih korisnih nutrijenata su dobri saveznici u jačanju imuniteta i drugim blagotvornim efektima po zdravlje.

Suvo voće (smokve, šljive i sl.), iako predstavlja dobar nutritivni izvor, s obzirom na visok sadržaj šećera i veću energetsku vrednost u odnosu na sveže voće, ne bi trebalo unositi u većoj količini od jedne dnevne porcije (oko 30 g).

3.    REDOVNE OBROKE NE PRESKAKATI U IŠČEKIVANJU SLAVSKE TRPEZE! Voditi računa da se režim ishrane u periodu proslava značajno ne poremeti, te da se održi relativna redovnost u konzumiranju hrane, kroz unos 3 glavna obroka i 2 užine.

4.    NE HITATI PO REPETU. Između posluženja praviti pauze. Potrebno je vreme da do mozga dođe informacija da je stomak pun. Za desetak minuta, možda shvatimo da smo siti, ili da nam je potrebno sasvim mala porcija da bismo utolili glad i želju za hranom.

5.    MISLITI NA BEZBEDNOST HRANE, koja je preduslov svakom uživanju u hrani. Poštujmo osnovne principe higijenskog režima u radu sa hranom:

  •    Namirnice čuvati na odgovarajućoj temperaturi! Temperaturni režim je jedan od ključnih faktora u bezbednosti hrane, od termičke obrade namirnica do uslova čuvanja termički obrađenih i sirovih namirnica, posebno onih koje se ubrajaju u kategoriju lako kvarljivih, kao što su: meso i proizvodi od mesa, kremasti kolači, ruska i ostale salate sa majonezom, jajima i sl.

•    Hranu ne ostavljati duže od 2 sata na sobnoj temperaturi!

  •    Poseban oprez u manipulaciji namirnicama koje se učestalije konzumiraju sirove, jer nose veći epidemiološki rizik, kao što su sveže voće i određene vrste povrća. Sveže voće i povrće je potrebno temeljno oprati pod mlazom tekuće higijenski ispravne vode i očistiti; kod svežeg kupusa, spoljašnje listove odstraniti i prati list po list, pre i nakon mehaničke obrade (seckanja); sveže povrće koje se uobičajeno konzumira bez kore (npr. krastavac), oljuštiti, uz pranje pre i posle ljuštenja.
  •   Čistoća i higijenska manipulacija priborom i opremom u svim stadijumima pripreme i čuvanja hrane.

•    Ne koristiti isti pribor u manipulaciji sirovim i gotovim, termičkim obrađenim namirnicama, bez prethodnog pranja vrelom vodom i deterdžentom!

  •    Voditi računa o ličnoj higijeni, naročito, pravilnom i redovnom sprovođenju higijene ruku, koristeći sapun i higijenski ispravnu vodu u trajanju od minimum 20 sekundi. Ljudski faktor ima važnu ulogu u kontaminaciji hrane, s obzirom da se ona najčešće zagađuje mikrobiološkim agensima koji se prenose putem prljavih ruku.

PROČITAJ: RECEPTI ZA NOVOGODIŠNJU TRPEZU

Mali saveti…
Ne dosoljavati! Hrana na trpezi je sasvim sigurno već dovoljno slana.
Voditi računa o unosu dodatog šećera. Podelimo radost i dezert sa bližnjima.
Unositi dovoljno tečnosti prevashodno unosom vode!
Izbegavati unos alkohola na prazan stomak! Alkohol „otvara“ apetit i doprinosi ukupnom energetskom unosu.

Napomena!
Shodno nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji vezano za COVID – 19 infekciju i visokom riziku zaražavanja, obeležavajmo slave u intimnom, porodičnom krugu. Čuvajmo svoje i zdravlje drugih za godine bezbrižnih proslava!

Izvor: Gradski zavod za javno zdravlje Beograd

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!