Šta su tradicionalni recepti?
Šta su tradicionalni recepti?

Tradicionalni recepti (tradicionalna israna) su deo tradicije običaja i verovanja, koja se prenose sa generacije na generaciju, u stara vremena se to radilo od usta do usta („sa kolena na koleno“) i oni su važan deo kulturne identifikacije jednog regiona ili jedne zemlje.

Tradicionalna jela su se, takođe, prenosila sa jedne generacije na drugu, uz specifične navike korišćenja, upotrebu specifičnih sastojaka i uz specifičnu pripremu. Ovakvi načini i običaji u pripremi tradicionalne hrane su povezani sa lokalnim kulturama, u nekim slučajevima i hiljadama godina. U novija vremena, u mnogim zemljama Evrope, tradicionalni način ishrane i tradicionalna jela su u opasnosti zbog izmenjenog načina života i uticaja drugih regiona i kulutra. Zato je jako važno dokumentovati i izučavati elemente tradicije kulture i ishrane u svakoj pojedinačnoj zemlji, regionu, kulturi.

Šta su tradicionalni recepti?

Postoje razne definicije tradicionalne hrane (tradicionalnih jela, tradicionalnih recepata). Jednu od definicija dao je EuroFIR (European Food Information Resource): tradicionalna ishrana je utvrđena praksa i specifičnosti koje su nastale pre Drugog svetskog rata. To su tradicionalna jela (tradicionalni recepti) sa specifičnom pripremom i sastojcima koji ih jasno razlikuju od drugih sličnih proizvoda i kategorija u korišćenju „tradicionalnih sastojaka“ (sastojci ili gotovi proizvodi – jela) ili „tradicionalni sastav“ ili „tradicionalni način proizvodnje“.

Tradicionalni recepti
Tradicionalni recepti

Šta je tradicionalni sastav u tradicionalnim receptima?

Tradicionalni sastav (tradicionalni recepti) po istoj definiciji, obavezno je nastao pre Drugog svetskog rata i prenosio se generacijama usmenim ili pisanim putem (čak i u slučjevima da se prestalo sa korišćenjem takvog sastava, ali se, zatim, ponovo počelo), ali se takav sastav obavezno razlikuje od sastava koji generalno definiše široku grupu jela, kojoj to konkretno jelo (recept, njegov sastav) generalno pripadaju.

Izvor: tradicionalnirecepti.net

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!