Starinska supa od goveđih grudi, tradicionalni recept iz 1914. godine.
Starinska supa od goveđih grudi, sastojci:
- 1 kg goveđeg mesa od grudi, rita ili ribića
- 1 veza zeleni
- 1 glavica crnog luka
- 1 kriška slatkog kupusa
- 1 čen belog luka
- so
- biber
- dodatak: rezanci, flekice, knedle od griza ili brašna, knedle od džigerice, “grašak” od testa…
Starinska supa od goveđih grudi, priprema:
- Kilogram goveđeg mesa od grudi, rita ili ribića oprati, staviti u lonac i naliti hladnom vodom.
- Očistiti 1 vezu zeleni i spustiti je u supu.
- Raseći popreko 1 glavicu crnog luka, zapeći je na štednjaku rumeno i dodati supi.
- Dodati i krišku slatkog kupusa i 1 čen belog luka, pa posoliti supu i dodati nekoliko zrna krupnog bibera.
- Supa ne sme naglo da vri, jer od tihog vrenja zavisi dobar ukus supe.
- Neke domaćice skidaju svu belančevinu, koja je iz mesa za vreme kuvanja izišla. Druge, međutim, penu ne skidaju, jer smatraju da tako supa gubi od svoje jačine. U svakom slučaju, kada se supa peni, biće bistrija, a to je neobično važno za sve one koji polažu ne samo na ukus već i na izgled supe.
Gotovu supu treba izmaći na kraj štednjaka, da se dobro staloži. Zatim je pažljivo procediti kroz cediljku za supu, ali ne cediti supu iz lonca do kraja, je će taj talog poslužiti goveđem mesu, koje ostaje u loncu, da se ne osuši do upotrebe. U goveđu supu zakuvati razne uloške: rezance, flekice, knedle od griza ili brašna, knedle od džigerice, “grašak” od testa…
Izvor: Kuvar zaboravljenih jela, 1914., Dr Steinbach Belane, Reczey Anna
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!