Starinska karamel oblanda.
Starinska karamel oblanda, sastojci:
- jedno pakovanje velikih oblandi
- 1 l mleka
- 800 gr šećera
- 1 pakovanje vanilin šećera
- pun dubok tanjir mlevenih oraha
- 125 gr maslaca
Starinska karamel oblanda, priprema:
- U dublju šerpu sipati mleko i šećer, promešati pa kuvati na tihoj vatri oko 3 sata. Mleko treba tek da vri, nikako da ključa. U početku potrebno je da promešate s vremena na vreme ali već pri kraju kuvanja tražiće više pažnje. Lako ćete primetiti kako se karamel ukuvava i zgušnjava.
- Na kraju kuvanja dodati maslac, vanilu i po želji mlevene orahe i sve dobro promešati da se maslac otopi i smesa sjedini.
- Fil prohladite, ne sme da bude vreo, ali ne dozvolite ni da se sasvim ohladi. Vreo fil učiniće oblande žilavim a hladan se opet neće lepo upiti u kore. Oblandu nafilovati, sve sem poslednje kore, pa je pritisnuti nekim ravnim, težim predmetom (velikim plehom od rerne ) i ostaviti je na sobnoj temperaturi da se fil stegne, a kore da malo omekšaju.
Nada Georgijev-Gačić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!