Starinska vanil torta sa rumom
Starinska vanil torta sa rumom

Kako su naše prabake i bake pravile torte? Starinska vanil torta sa rumom, objavljena u časopisu Ženski svet, februara 1925. godine.

Vanil torta sa rumom

Zamesite na dasci testo od 210 gr putera, 210 gr brašna, 210 gr sitnog šećera, 210 gr belih samlevenih badema, 1 kašičica vanilin šećera, nastrugane na rende kore od 1 pomorandže i 1 – 2 jajeta.

Zatim ga razlijte na četiri dela i svaki razvucite oklagijom u veličini tepsije u kojoj će se peći.

Pečene kore se filuju rum kremom. Istim kremom premazati i odozgo pa okititi pečenim belim bademom.

Ženski svet - printscreen - Digitalna Narodna biblioteka Srbije
Ženski svet – printscreen – Digitalna Narodna biblioteka Srbije

Rum krem za tortu

Umutiti dobro sneg od 4 belanaca sa 80 grama šećera stucana sa malo vanile i prosejana. Kada se zgusne, dodati 1 – 2 čašice ruma, sve lagano izmešati i upotrebiti za razne torte i ukrašavanje istih, kao i kohova i pudinga, o čemu će reči biti u idućem broju.

Izvor: Digitalna Narodna biblioteka Srbije, Ženski svet, 15. februara, broj 2/1925, 1925. godine, urednici Jelena I. Zrnić i Aleksandra Jovanović, sva prava zadržana. Objavljeno u informativne svrhe.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!