Starinski recept za pitu sa bundevom - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Starinski recept za pitu sa bundevom - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Slatke pite od tegljenih kora se pripremaju u svim krajevima naše zemlje. Ovaj starinski recept za pitu sa bundevom je upravo sa tegljenim korama!

U prošlosti, tegljene kore su bile karakteristične za područje Vojvodine (poreklo im je austrougarsko). Baba je pričala kako je prababa baš teglila pitu sa višnjama kada se ona rodila (10.06.1917.).

Pored pite sa višnjama, pravili su slatke pite i sa drugim nadevima, a među njima je i pita sa bundevom (dulečnica, bundevara).

U Vojvodini se dugo podrazumevalo da je pita sa sirom slatka (pripremala se od švapskog (neslanog) sira, uz dodatak jaja, šećera, suvog grožđa i vanilin šećera). Pite sa slatkim sirom se prave i danas. Moja prababa je kore premazivala zagrejanom mašću ili puterom. Slane pite nisu pravili u tom periodu. Pite sa sirom i ostalim slanim nadevima su turskog porekla i vezuju se za južni deo Srbije.

Sastojci za kore:

  • 500 g mekog brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 3 dl mlake vode
  • 3 kašike ulja

Sastojci za nadev:

  • 3 kašike ulja
  • 600-700 g rendane bundeve
  • 5 kašika šećera
  • po ukusu: cimet i vanilin šećer

Po potrebi ulje za premazivanje kora

Pita sa bundevom, priprema kora:

  • Sjedinite suve sastojke, potom dodajte tečne i umesite glatko testo.
  • Podelite ga na željeni broj delova i napravite jufkice.
  • Premažite ih uljem, upakujte u kesu i ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi minimum pola sata.
  • Svaku jufkicu prvo istanjite oklagijom koliko god je moguće, a posle je teglite na stolnjaku koji ste posuli brašnom.
  • Koru teglite dok ne dobijete željenu debljinu.
  • Ostavite je da se malo prosuši.
  • Premažite je zagrejanim uljem, pospite bundevom i uvijte.
  • Oblik napravite po želji.
  • Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve jufkice.
  • Pite premazati uljem.
  • Pita sa bundevom se peče na jakoj vatri (200 stepeni) dok ne porumeni, 20-tak minuta (u zavisnosti od debljine)

Pita sa bundevom, priprema nadeva:

  • Nadev pripremite dok se testo odmara.
  • Prodinstajte sve navedene sastojke na srednjoj temperaturi (5-10 minuta).

Kore možete tegliti onako kako ste navikli, možete napraviti jednu jufku ili više malih. Meni je ovako jednostavnije. Svaku jufkicu razvijem tako da bude duža nego šira. Krajeve ne skidam već ih dodatno istanjim oklagijom.

Količine sastojaka prilagodite ukusu.

U nadev od bundeve možete dodati i suvo grožđe. Pored bundeve, za slatke pite preporučujem višnje i jabuke. U višnje dodajem samo šećer, a u jabuke i cimet. Vanilin šećer se podrazumeva.

Na isti način, pita sa bundevom se može pripreiti i od gotovih kora. Po želji, pečenu pitu možete posuti šećerom u prahu.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!