Starinski recept za spanać za malokrvne
Starinski recept za spanać za malokrvne

Starinski recept za spanać za malokrvne – malokrvnima je za preporuku da što više jedu spanaća. U spanaću ima dosta gvožđa, a gvožđe je najvažniji sastojak krvi i daje našoj krvi crvenu boju.

Zato treba jesti spanaća što više. Malokrvni često imaju nežan i osetljiv stomak a zeljasta je hrana od velikog nadražaja. Da se ovaj smanji treba da je spanać sitno iseckan, u vidu kaše, a da bi mu se povećala hranljivost, treba ga kuvati sa mlekom i dodati masti ili još bolje butera.

Da bi se još bolje povećala hranljiva vrednost spanaću i količina gvožđa koje se unosi u telo, najbolje je kašu od spanaća davati sa jajetom. U žumancetu ima vrlo mnogo gvožđa.

Jedno vreme u bečkim bolnicaa useštno su lečeni malokrvni: odmorom, sunčanjem i spanaćom sa jajetom.

Važno je ne popariti spanać, kao što se to obično u nas čini, no ga očišćena i oprana, pristaviti u malo hladne vode i ostaviti da dobro provri.

Potom se ocedi, protlja kroz sito (za malu decu) ili sitno isecka i postupa dalje, prema ukusu; samo ga nije potrebno još dugo kuvati sa zaprškom – svega 1/4 časa ili 20 minuta.

Izvor: Ženski svet broj 3, Beograd, 15.03.1925. godine, urednice Jelena Zrnić i Aleksandra Jovanović, vlasništvo Digitalne biblioteke Srbije, objavljeno u informativne svrhe

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.