Štrudla sa orasima – Kristina Gašpar

Štrudla sa orasima, sa makom, sa džemom… Vojvođanski specijalitet – natenane. Ova štrudla je posna, sasvim slučajno. Imala sam u planu da napravim baklavu, ali kore koje sam kupila, bile su buđave. I eto, tako je nastala ova štrudla.

Mleko, mlečne proizvode, jaja,.. retko kada imam u frižideru, pa je štrudla sticajem okolnosti posna.

Štrudla sa orasima ne mora biti posna. Napomenula sam da je ovo bilo slučajno.

Umesto vode stavite mleko. U testo dodajte 2 žumanceta. Štrudlu premažite umućenim jajetom. Štrudla sa orasima ne mora imati džem. Ukoliko želite da je napravite samo sa orasima, mlevene orahe poparite mlekom ili sjednite sa umućenim belancima.

Štrudla sa orasima - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Štrudla sa orasima – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Štrudla sa orasima – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Štrudla sa orasima, sa makom, sa džemom… Vojvođanski specijalitet – natenane. Ova štrudla je posna, sasvim slučajno. Imala sam u planu da napravim baklavu, ali kore koje sam kupila, bile su buđave. I eto, tako je nastala ova štrudla.

Štrudla:

  • 350 gr brašna tip 500
  • 150 gr oštrog brašna
  • 0,5 kašičice soli
  • 2 kašike vanilin secera
  • limunova kora (rendana)
  • 4 kašike ulja
  • 3 dl vode (mlake)
  • 15 gr svežeg kvasca

Fil:

  • 450 gr oraha (mlevenih)
  • 15 kašika džema od kajsija
  • 1 kašika vanilin secera
  1. Izmešajte kvasac, malo šećera, malo vode i brašna.
  2. Ostavite kavasac da naraste, na toplom mestu.
  3. U posudu za mešenje sipajte suve sastojke, izmešajte ih, napravite udubljenje, dodajte tečne sastojke i nadošao kvasac.
  4. Umesite glatko testo, dobro ga upakujte i ostavite ga da naraste.
  5. Podelite ga na tri dela, napravite jufkice, pokrijte ih i ostavite da se odmore 15-tak minuta.
  6. Za to vreme napravite fil – sjedinite sve navedne sastojke i podelite na tri dela.
  7. Svaku jufku razvijte u pravougaonik okvirnih dimenzija 30*25 cm, premažite filom i uvijte štrudle (po široj strani).
  8. Štrudle premažite uljem i ostavite ih da odstoje 20-tak minuta.
  9. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni oko 25 minuta.
Prohlađenu štrudlu pospite šećerom u prahu, po želji.

A vanilin šećer – pravi, domaći.

Štrudla sa orasima - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Štrudla sa orasima – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Štrudla sa orasima – Kristina Gašpar

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.