Štrudla sa orasima, sa makom, sa džemom… Vojvođanski specijalitet – natenane. Ova štrudla je posna, sasvim slučajno. Imala sam u planu da napravim baklavu, ali kore koje sam kupila, bile su buđave. I eto, tako je nastala ova štrudla.
Mleko, mlečne proizvode, jaja,.. retko kada imam u frižideru, pa je štrudla sticajem okolnosti posna.
Štrudla sa orasima ne mora biti posna. Napomenula sam da je ovo bilo slučajno.
Umesto vode stavite mleko. U testo dodajte 2 žumanceta. Štrudlu premažite umućenim jajetom. Štrudla sa orasima ne mora imati džem. Ukoliko želite da je napravite samo sa orasima, mlevene orahe poparite mlekom ili sjednite sa umućenim belancima.
![Štrudla sa orasima - Kristina Gašpar 1 Štrudla sa orasima - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/06/strudla-sa-orasima-Kristina-Gaspar-recepti-i-kuvar-online-06-150x150.jpg)
Štrudla sa orasima – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Štrudla sa orasima, sa makom, sa džemom… Vojvođanski specijalitet – natenane. Ova štrudla je posna, sasvim slučajno. Imala sam u planu da napravim baklavu, ali kore koje sam kupila, bile su buđave. I eto, tako je nastala ova štrudla.
Štrudla:
- 350 gr brašna tip 500
- 150 gr oštrog brašna
- 0,5 kašičice soli
- 2 kašike vanilin secera
- limunova kora (rendana)
- 4 kašike ulja
- 3 dl vode (mlake)
- 15 gr svežeg kvasca
Fil:
- 450 gr oraha (mlevenih)
- 15 kašika džema od kajsija
- 1 kašika vanilin secera
- Izmešajte kvasac, malo šećera, malo vode i brašna.
- Ostavite kavasac da naraste, na toplom mestu.
- U posudu za mešenje sipajte suve sastojke, izmešajte ih, napravite udubljenje, dodajte tečne sastojke i nadošao kvasac.
- Umesite glatko testo, dobro ga upakujte i ostavite ga da naraste.
- Podelite ga na tri dela, napravite jufkice, pokrijte ih i ostavite da se odmore 15-tak minuta.
- Za to vreme napravite fil – sjedinite sve navedne sastojke i podelite na tri dela.
- Svaku jufku razvijte u pravougaonik okvirnih dimenzija 30*25 cm, premažite filom i uvijte štrudle (po široj strani).
- Štrudle premažite uljem i ostavite ih da odstoje 20-tak minuta.
- Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni oko 25 minuta.
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>
Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!