Štrudla sa pekmezom - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Štrudla sa pekmezom - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Štrudla sa pekmezom – pekmez i šipku vanile  sam dobila od ćerke koja je bila na Mauricijusu. Mauricijus kažu da je jedna od najlepših destinacija na zemlji.

Neobična ptica koju je većina upoznala u detinjstvu čitajući roman Luisa Kerola “Alisa u zemlji čuda” i danas privlači pažnju naučnika. Ptica dodo ili veliki dodo (Raphus cucullatus) je izumrla vrsta ptice neletačice, koja je živela na ostrvu Mauricijus. Veruje se da su za njeno izumiranje odgovorni holandski mornari, koji su je lovili tokom svog boravku na Mauricijusu. Ptica dodo se lako hvatala zato što se nije plašila ljudi. Postoje podaci da su se Holanđani iskrcali na ovom ostrvu 1598. godine, nakon čega je populacija dodo ptice ubrzano počela da opada.

Takođe, u radu objavljenom u časopisu Univerziteta u Oksfordu, pominje se i uticaj životinja, koje su Holanđani doneli na ostrvo. Svinje, psi i pacovi hranili su se jajima ove ptice. Kombinacija ovih faktora narušila je prirodnu zajednicu, nakon čega je prica dodo nestala s lica Zemlje.

Štrudla sa pekmezom, sastojci:

Za testo:

 • 3 jajeta,
 • ½ l mleka,
 • 1 kašika masti ili putera,
 • 20 g svežeg kvasca i
 • 1 kg brašna.

Za fil:

 • 200 g pekmeza i
 • 1 šipka vanile.
Štrudla sa pekmezom - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Štrudla sa pekmezom – Verica Poznanović – Recepti i Kuvar online

Štrudla sa pekmezom, priprema:

 • Umutiti belanca sa šećerom, pa dodati žumanca koja su ,  prethodno umućena sa mašću (puterom).
 • Kvasac razmutiti u toplom mleku, pa sjediniti sa jajima. Postepeno dodavati brašno, da bi se dobilo glatko meko testo koje ne sme da se lepi za ruke. Ostaviti testo da naraste.
 • Kada testo naraste napraviti 3 loptice i rastanjiti jednu po jednu na debljinu prsta. Filovati pekmezom sa dodatkom seckanog štapića vanile pa uviti u pletenicu.
 • Okruglu tepsiju obložiti pek papirom staviti štrudlu i ostaviti još pola sata da odmara. Peći na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Kada je gotova, posuti je šećerom u prahu, ko voli.

Štrudla je predivna, pekmez joj daje posebnu čar, pekmez je od papaje i vanile, mada vi možete štrudlu premazati bilo kojim pekmezom. Štapič od vanile, koji božanstveno miriše, iseckala sam sitno i razbacala po pekmezu. Svima se dopala, komšija je pitao šta je to što toliko miriše. Za čas je bila pojedena. Moj sin bi rekao, po običaju, moja mama nešto dodaje po svom – ko bi seckao štapić od vanile i dodao u pekmez? Voli ona da upropasti…

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!