Šumadijski uštipci – Javorka Filipović
Šumadijski uštipci – uštipci su nešto što sam jako kasno probala, u mom rodnom Banatu za njih nisam čula, ali svideli su mi se i često ih pravim svojim ukućanima 🙂
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Šumadijski uštipci – Javorka Filipović
Šumadijski uštipci – uštipci su nešto što sam jako kasno probala, u mom rodnom Banatu za njih nisam čula, ali svideli su mi se i često ih pravim svojim ukućanima 🙂
- 20 g svežeg kvasca
- 200 ml mleka
- 1 jaje
- malo soli i šećera
- brašna po potrebi
- Zagrejati mleko da bude mlako, u posudu za mešenje staviti izmrvljen kvasac s kašikom šećera i 1 kašikom brašna te dodati mleko i ostaviti desetak minuta da kvasac nadodje.
- Dodati jaje, so i polako dodavati brašno sve vreme varjačom lupajući testo.
- Testo treba da je gušće nego za palačinke i da se lepo odvaja od ivica posude a da se ne čuje šljapkanje tečnosti.
- Što ga više lupate biće vazdušastije a uštipci mekaniji i upiće manje ulja tokom prženja.
- Moj savet vam je da ih pržite u manjoj šerpi debelog dna, neće vam trebati puno ulja koje ćete i onako baciti, a uštipci će biti manji, brže će se pržiti i vaš posao će biti lakši. Ulje dobro zagrejati, smanjiti temperaturu na srednju, kod mene je to 1,5 na ringli do 3, kašiku uroniti u vrelo ulje pa i testo i vratiti testo u ulje da se prži. Uštipci će se okretati ako su lepo oblikovani kašikom i pržiti se ravnomerno sa svih strana. Kad dobiju lepu rumenu boju oni su gotovi.
- Pečene uštipke još tople poslužiti uz sir, kajmak ili u slatkoj verziji. Prijatno 🙂
Možete ih zamesiti uveče, ostaviti na hladnom mestu i ujutru ih ispržiti.
Možete koristiti mešavinu vode i mleka, ili ih napraviti s kiselom vodom i bez jaja u posnoj verziji.