SUPER HRANA: 5 najvažnijih namirnica - Recepti i Kuvar online - Pixabay
SUPER HRANA: 5 najvažnijih namirnica - Recepti i Kuvar online - Pixabay

Svake godine nutriicionisti i naučnici izbace novu listu super hrane, namirnica bez kojih nam, jednostavno, nema života. Super hrana: lista 5 najvažnijih namirnica.

Tako su, pre neku godinu, pisane ode malinama, ribizlama i kupinama, niskokalorične jer su jaki antiokridansi, pomažu kod snižavanja holesterola, obnavljaju ćelije i omogućavaju nam da dugo ostanemo mladi. Znači, svaki dan sto grama bobičastog voća!

Pre mesec dana, izbačena je nova lista super hrane, zaboravimo te maline i skoncentrišimo se na:

Avokado

SUPER HRANA: 5 najvažnijih namirnica - Recepti i Kuvar online - Pixabay
SUPER HRANA: 5 najvažnijih namirnica – Recepti i Kuvar online – Pixabay

Godinama se mislilo da avokado spada u namirnice koje samo goje zbog visokog procenta masnoće u njemu, a onda su naučnici otkrili vlakna, minerale i vitamine koji nam čuvaju zdravlje i lep izgled. Velike količine E vitamina (vitamin mladosti), vitamina B i K, kao i kalijuma kog ima čak više nego u bananama, izbacilo je ovo voće na sam vrh lestvice zdrave hrane. Za razliku od prošlih godina, avokado vas sada neće gojiti, već samo održavati mladima, snažnima i zategnutima.

Karfiol

Jedna šolja karfiola vam obezebeđuje jednu trećinu dnevnih potreba za C vitaminom, prepun je K vitamina, odnosno, moćnom antizapaljenskom komponentom i naravno, antioksidanas. Sadrži velike količine indol 3 karbinola koji obnavlja naš DNK i zaustavlja rast kancerogenih ćelija.

Uz sva ta divna svojstva, karfiol je još vrlo siromašan kalorijama i neće vam napasti liniju pod uslovom da ga ne pohujete. Dakle, pušači, žvaćite svež karfiol kada god možete.

Crni pasulj

Hranu koju smo donedavno izbegavali zbog kalorične vrednosti, naučnici nam sada preporučuju u borbi protiv gojaznosti. Dakle, crni pasulj ne goji iako ima mnogo kalorija, upravo suprotno, ona će nam pomoći da održimo liniju.

JEDINA BRZA HRANA KOJA LEČI: UZ SAMO TRI SASTOJKA NAPRAVITE VEČERU IZ SNOVA

Prepuna je gvožđa, kalcijuma, folne kiseline i proteina tako da možemo zameniti meso koje je mnogo masnije, pasuljem. Sadrže vlakna koja će nam dati osećaj sitosti mnogo duže od samog mesa, a i moći su antioksidans.

Grejpfrut

Grejp uzvraća udarac malinama i ponovo izbija na sam vrh zdravih namirnica. Naravno, poznato je da je prepun vitamina C, likopena koji je moćni antioksidans i pektina, za koji se zna da usporava aterosklerozu i snižava LDL holesterol u krvi.

Crni (pocrneli) beli luk

Svi odavno znamo lekovita svojstva belog luka, međutim, naučnicima to nije bilo dovoljno, morali su da tragaju za nečim još zdravijim, i tako su otkrili crni beli luk. Ustvari, to je ovaj naš stari beli luk koji se fementisao. Fermentacijom se antioksidansi iz (pocrnelog) belog luka udvostručuju, kao i njegova antiinflamatorna svojstva. Odličan je za snižavanje holesterola u krvi, kao i blagi, prirodni antibiotik. Koristi se u pripremi rižota, pizza, jagnjetine, kao dodatak umacima, a može se poslužiti i samo, s hlebom i maslinovim uljem. Od njega se može praviti slatko ili sirup, a oni koji su ga probali kažu da je “sladak kao karamela”.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!