Sutijaš je kremasti desert koji se često konzumira i umesto doručka. Sutlijaš je kaša ili puding od pirinča. Osnovni sastojci su pirinač, mleko i šećer.
Sutlijaš možete obogatiti slatkim začinima po izboru. Najčešće dodajem: vanilu, suvo grožđe i cimet. Sutlijaš je turski specijalitet, ali je vrlo zastupljen u našoj kuhinji.
Ova poslastica je tradicionalni specijalitet i verujem da ne postoji osoba koja ga nije spremila ili probala.
Sutlijaš, sastojci:
- 200 g pirinča
- 1,2 l mleka
- 6 kašika šećera
- 1 šaka suvog grožđa
- 1 vanilin šećer
- cimet po ukusu
Priprema:
- Opran pirinač prelijte mlekom i kuvajte na nižoj temperaturi 15-20 minuta.
- Sutlijaš treba mešati često kako se ne bi zalepio.
- Po potrebi možete dodati još mleka ili vode, u zavisnosti od ukusa (ako vam je ukus mleka jak, slobodno sipajte malo vode).
- Kada se pirinač raskuva, a sutlijaš postane kremast, dodajte šećer, suvo grožđe i vanilin šećer.
- Prokuvajte još koji minut.
- Sipajte u činijice i pospite cimetom.
- Ovu poslasticu možete služiti i toplu i hladnu.
Napomena:
- Količinu mleka možete prilagoditi ukusu u zavisnosti od toga koju gustinu volite.
- Prilikom određivanja količine mleka, uzmite u obzir da će sutlijaš biti čvršći kada se ohladi.
Na koji još način možete napraviti ovu poslasticu, pogledajte ovde.
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>
Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!