Da li za Svetog Savu mesite svetosavske perece? 27. januara je đačka slava Sveti Sava i običaj je da se jedu perece!
Svetosavske perece, sastojci:
- oko 1 kg brašna
- 40 gr svežeg kvasca
- 1 kašičica soli
- 2 dl mleka
- 2 dl vode
- 1 dl ulja
- 1 jaje za premazivanje
Slani preliv:
- 3 kašike brašna
- 1 kašika soli
- pola šoljice hladne vode
Napomena: kada se umuti mora biti jako gusto, a slano.
Svetosavske perece, priprema:
- Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da nadođe.
- U dubljoj posudi izmešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, ulje i sa toplim mlekom/vodom. Zamesiti fino testo koje se ne lepi za ruke. Po potrebi dodati još malčice brašna. Ostaviti na toplom pola sata da se udvostruči.
- Odvajati manje komadiće testa, rastanjiti prstima u dugačak štapić, a zatim oblikovati perece. Što su tanji štapići, perece će lepše izgledati. Poređati ih na pleh i ostaviti još desetak minuta da stoje dok se rerna zagreje.
- Pre pečenja premazati umućenim jajetom i peći na 200 C oko 15-tak minuta.
- Pri kraju pečenja, čim perece dobiju lepu boju, izvaditi ih iz rerne i preliti slanim prelivom.
- Vratiti u rernu još par minuta da se fino zarumene a preliv osuši.
Nada Georgijev-Gačić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!