Svetosavske perece – Nada Georgijev-Gačić

Da li za Svetog Savu mesite svetosavske perece? 27. januara je đačka slava Sveti Sava i običaj je da se jedu perece!

Svetosavske perece, sastojci:

  • oko 1 kg brašna
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 2 dl mleka
  • 2 dl vode
  • 1 dl ulja
  • 1 jaje za premazivanje

Slani preliv:

  • 3 kašike brašna
  • 1 kašika soli
  • pola šoljice hladne vode

Napomena: kada se umuti mora biti jako gusto, a slano.

Svetosavske perece, priprema:

  • Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da nadođe.
  • U dubljoj posudi izmešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, ulje i sa toplim mlekom/vodom. Zamesiti fino testo koje se ne lepi za ruke. Po potrebi dodati još malčice brašna. Ostaviti na toplom pola sata da se udvostruči.
  • Odvajati manje komadiće testa, rastanjiti prstima u dugačak štapić, a zatim oblikovati perece. Što su tanji štapići, perece će lepše izgledati. Poređati ih na pleh i ostaviti još desetak minuta da stoje dok se rerna zagreje.
  • Pre pečenja premazati umućenim jajetom i peći na 200 C oko 15-tak minuta.
  • Pri kraju pečenja, čim perece dobiju lepu boju, izvaditi ih iz rerne i preliti slanim prelivom.
  • Vratiti u rernu još par minuta da se fino zarumene a preliv osuši.

Nada Georgijev-Gačić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Svetosavske perece – Nada Georgijev-Gačić

Recept za svetosavske perece

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.