Svinjska džigerica u belom vinu – Javorka Filipović

0

Svinjska džigerica u belom vinu – ovako spremljena džigerica je mekana i sočna, a prilog uz bešamel sos daje poseban ukus jelu.

Džigerica je vrlo zdrava i hranljiva, prebogata vitaminima i mineralima, što je, pored specifičnog i divnog ukusa, još jedan dobar razlog zašto bi  trebalo da se nadje na trpezi.

Svinjska džigerica u belom vinu - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Svinjska džigerica u belom vinu – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije >>>

Svinjska džigerica u belom vinu - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Svinjska džigerica u belom vinu - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online

Svinjska džigerica u belom vinu - ovako spremljena džigerica je mekana i sočna, a prilog uz bešamel sos daje poseban ukus jelu.Džigerica je vrlo zdrava i hranljiva, prebogata vitaminima i mineralima, što je, pored specifičnog i divnog ukusa, još jedan dobar razlog zašto bi trebalo da se nadje na trpezi.
Obrok Ručak
Kuhinja Srpska/Srbijanska
Vreme pripreme 10 minutes
Termicka obrada 30 minutes
Ukupno vreme 45 minutes
Broj osoba 4

Sastojci

  • 400 g crne svinjske džigerice
  • 2 glavice crnog luka sitno iseckanog
  • 2 čena belog luka sitno iseckanog
  • 100 ml belog vina
  • voda po potrebi
  • so po ukusu
  • biber po ukusu
  • biljni začin po ukusu
  • peršunov list sitno iseckan, po želji

Bešamel sos:

  • 1 komad butera
  • 1 kašika brašna
  • 150 ml mleka oko
  • 2 čena belog luka sitno iseckanog
  • so po ukusu

Uputstvo za pripremu

  1. Glavice crnog luka sitnije iseckati i prodinstati na malo ulja. Crni luk dinstati sasvim malo, samo dok ne zamiriše tj. postane staklast. Za to vreme džigericu lepo operite i isecite na šnicle oko 1cm debljine.
  2. Nakon što je luk prodinstan, šnicle džigerice poređajte preko luka i na tihoj vatri pržite po nekoliko minuta sa obe strane.
  3. Vinom preliti džigericu i dinstati poklopljeno na tihoj vatri. U toku dinstanja vino će ispariti, pa ako procenite da jelo još uvek nije gotovo, može se doliti i malo vode. Dinstanje je završeno kada džigerica postane mekana i sočna, a luk i vino će stvoriti pedivan saft. Negde na pola dinstanja džigericu začinite sitno seckanim belim lukom, biljnim začinom ili solju i biberom po ukusu i pospite peršunovim listom.
  4. Pred kraj dinstanja džigerice stavite pirinač ili kromnpir da se kuva, a onda možete početi sa pripremom bešamela.U šerpicu staviti komadić putera da se zagreje. Mera je kao za jednu punu kašičicu. Na zagrejanom puteru propržiti jednu ravnu kašiku brašna. Poželjno je to raditi na umerenoj temperaturi da brašno ne bi zagorelo inače će bešamel biti gorak. Brašno treba samo lepo da se sjedini sa puterom. Kada se to desi, polako dodavati mleko uz neprestano mešanje da bi se izbeglo stvaranje grudvica od brašna. Onda dodati i izgnječene čenove belog luka i malo posoliti. Gustina bešamela pre svega zavisi od ukusa, ali je najlepši kada je kremast. Ako je previše gust (možda ste dodali više brašna), slobodno dodati još malo mleka dok se ne dobije željena gustina. Dovoljno gusto je kada pređete varjačom i ostane trag.
  5. Na tanjir servirajte bareni pirinač ili krompir, pored njega dodajte džigericu sa kašikom safta i na kraju sve lepo povežite bešamelom. Ovako pripremljena svinjska džigerica je vrlo sočan, hranljiv i ukusan obrok.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.