Tain i šeboj. E, lepoto moja, najlepši cvet u bašti. Najlepši cvet iz bašte se prvi ubere a korov nastavi da živi, i pokušava da dostigne lepotu šeboja, ako nikako onda rastom.
Kada posejem šeboj, zalivam ga i obilazim svakoga dana i to je to. Šeboj je svoj, ne dopušta da ga druge biljke ugroze. On zna da je posađen sa ljubavlju, ponekad ga gazdarica zalije, ponekad kiša, a ponekad i suze. Vetrovi i oluje mu ne mogu ništa, bacaju ga na sve strane, ali on i dalje uspravno stoji, a korov – on se sakrije ispod šeboja. E, šeboju moj.
Tain, sastojci:
- 3 čaše brašna, (možete koristiti raženo, integralno ili obično brašno, a možete i napraviti kombinaciju sva tri),
- 2 kafene kašike sitne soli,
- četvrtina kafene kašičice suvog kvasca i
- jedna i po čaša vode.
Tain, priprema:
- Pomešajte brašno, so, kvasac, zatim dodajte vodu i sve dobro sjedinite. Pokrijte i ostavite da odstoji 12 sati.
- Nakon toga ponovo promešajte i ostavite da odstoji dok se na površini testa ne pojave mehurići vazduha, a to može potrajati od 7 do 12 sati ili duže. I
- stresite testo na radnu površinu, koju ste prethodno posuli brašnom, i preklopite ga kao koverat, a zatim prevrnite i ostavite da odstoji još sat, dva.
- Prvo zagrejte šerpu (potrebna vam je šerpa sa poklopcem), pola sata pre prečenja, a zatim stavite testo u posudu, poklopite i pecite pola sata na 250 stepeni.
- Nakon toga skinite poklopac i pecite još oko 20 minuta.
- Trebalo bi da se uhvati tamna korica, a ako nije, pecite još malo dok se ne uhvati, a zatim umotajte hleb u krpu i ostavite da se hladi sat vremena i tek onda je proces završen.
- Ono što je interesantno je to da hleb “peva” dok se hladi. To se odnosi na krckanje korice i to je znak da je hleb ispao dobro.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!