Taljatele od heljde sa blitvom i keljom - Recepti i Kuvar online
Taljatele od heljde sa blitvom i keljom - Recepti i Kuvar online

Taljatele od heljde (tagliatelle) sa blitvom i keljom je jedan od recepata, poreklom iz planinskih krajeva Italije. Na mestima gde nadmorska visina ne dozvoljava uzgoj pšenice i drugih žitarica, lokalno stanovništvo pravi raznu testeninu od heljdinog brašna.

Taljatele od heljde sa blitvom i keljom - Recepti i Kuvar online
Taljatele od heljde sa blitvom i keljom – Recepti i Kuvar online

Taljatele od heljde sa blitvom i keljom – Recepti i Kuvar online

recepti i kuvar taljatele od heljde sa blitvom i keljom

Taljatele od heljde (tagliatelle) sa blitvom i keljom je jedan od recepata, poreklom iz planinskih krajeva Italije. Na mestima gde nadmorska visina ne dozvoljava uzgoj pšenice i drugih žitarica, lokalno stanovništvo pravi raznu testeninu od heljdinog brašna.

 • 500 gr taljatele od heljde
 • 300 gr kelj (narezan na trake)
 • 300 gr blitva (bez drške, narezana na trake)
 • 300 gr krompir (isečen na kockice)
 • 300 gr trapist (isečen na kockice)
 • 100 gr parmezan (narendan)
 • 3 čena beli luk (sitno iseckan)
 • 125 gr puter
 • so
 • biber
 1. Kelj dobro oprati, iseći na trake i ostaviti da se ocedi. Kelj dobro oprati, odstraniti drške, iseći na trake i ostaviti da se ocedi. Krompir dobro oprati, oljuštiti i iseći na kockice.
 2. Sud za kuvanje naliti vodom i dodati kašičicu soli, zatim staviti blitvu, kelj i krompir da se kuvaju desetak minuta na srednjoj temperaturi. Dodati testeninu od heljde i kuvati još 5 minuta. Vodite računa da povrće i testenina ne smeju da se prekuvaju, moraju biti do pola skuvani. Procedite. Toploj masi dodati trapist iseckan na kockice.
 3. U tiganju istopiti buter i dodati iseckani beli luk. Propržiti beli luk oko 2 minuta.
 4. U sud za pečenje sipati masu. Masu zaliti sa istopljenim buterom. Taj “prvi red” posuti rendanim parmezanom, pa sipati drugi red mase. I drugi red posuti rendanim parmezanom. Gornji sloj završiti isto posipanjem parmezanom. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Vodite računa da je parmezan slan, sam po sebi.
 5. Taljatele peći u rerni na 180 C, oko 20 minuta. Služiti toplo, posuto parmezanom.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!