Taljatele od heljde sa blitvom i keljom – Recepti i Kuvar online

Taljatele od heljde (tagliatelle) sa blitvom i keljom je jedan od recepata, poreklom iz planinskih krajeva Italije. Na mestima gde nadmorska visina ne dozvoljava uzgoj pšenice i drugih žitarica, lokalno stanovništvo pravi raznu testeninu od heljdinog brašna.

Taljatele od heljde sa blitvom i keljom - Recepti i Kuvar online
Taljatele od heljde sa blitvom i keljom – Recepti i Kuvar online

Taljatele od heljde sa blitvom i keljom – Recepti i Kuvar online

Taljatele od heljde (tagliatelle) sa blitvom i keljom je jedan od recepata, poreklom iz planinskih krajeva Italije. Na mestima gde nadmorska visina ne dozvoljava uzgoj pšenice i drugih žitarica, lokalno stanovništvo pravi raznu testeninu od heljdinog brašna.

  • 500 gr taljatele od heljde
  • 300 gr kelj (narezan na trake)
  • 300 gr blitva (bez drške, narezana na trake)
  • 300 gr krompir (isečen na kockice)
  • 300 gr trapist (isečen na kockice)
  • 100 gr parmezan (narendan)
  • 3 čena beli luk (sitno iseckan)
  • 125 gr puter
  • so
  • biber
  1. Kelj dobro oprati, iseći na trake i ostaviti da se ocedi. Kelj dobro oprati, odstraniti drške, iseći na trake i ostaviti da se ocedi. Krompir dobro oprati, oljuštiti i iseći na kockice.
  2. Sud za kuvanje naliti vodom i dodati kašičicu soli, zatim staviti blitvu, kelj i krompir da se kuvaju desetak minuta na srednjoj temperaturi. Dodati testeninu od heljde i kuvati još 5 minuta. Vodite računa da povrće i testenina ne smeju da se prekuvaju, moraju biti do pola skuvani. Procedite. Toploj masi dodati trapist iseckan na kockice.
  3. U tiganju istopiti buter i dodati iseckani beli luk. Propržiti beli luk oko 2 minuta.
  4. U sud za pečenje sipati masu. Masu zaliti sa istopljenim buterom. Taj „prvi red“ posuti rendanim parmezanom, pa sipati drugi red mase. I drugi red posuti rendanim parmezanom. Gornji sloj završiti isto posipanjem parmezanom. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Vodite računa da je parmezan slan, sam po sebi.
  5. Taljatele peći u rerni na 180 C, oko 20 minuta. Služiti toplo, posuto parmezanom.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Taljatele od heljde sa blitvom i keljom – Recepti i Kuvar online

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.