TESTIVAL #2: kako se pravi najbolja pita savijača!- foto Željko Blagojević
TESTIVAL #2: kako se pravi najbolja pita savijača!- foto Željko Blagojević

Pita, banica, gibanica, sukana, od gotovih kora, savijača… Ako ste i vi zaljubljenik u pite, TESTIVAL je pravo mesto za vas.

TESTIVAL – MESTO GDE CARUJE TESTO!

www.testival.rs

Njeno veličanstvo savijača! Ako se do sada niste oprobali u razvlačenju kora, profesionalni kuvar Dejan Ilić i potpredsednik Udruženja TESTIVAL će vam pokazati kako se pravi najbolja pita savijača i kako se ručno razvlače kore!

TESTIVAL #2: kako se pravi najbolja pita savijača!- foto Dejan Ilić
TESTIVAL #2: kako se pravi najbolja pita savijača!- foto Dejan Ilić

Šta je pita a šta je banica?

Odgovor na ovo pitanje je dao Vladmir M. Nikolić u knjizi Etnološka građa i rasprave iz Lužnice i Nišave, koju je uredio dr Jovan Erdeljanović a koja je štampana 1910. godine: „Po selima ovog kraja seljaci mese pite i banice i to sve sa sirom. Pita se zove kad se u obge (juhke) uvija sir, a banica je kad se obge (juhke) slažu jedna na drugu, a između njih meće sir sa maslom ili mašću.“

Knjiga Etnološka građa i rasprave iz Lužnice i Nišave, autor Vladimir M. Nikolić, 1910. godina, screenshot
Knjiga Etnološka građa i rasprave iz Lužnice i Nišave, autor Vladimir M. Nikolić, 1910. godina, screenshot

U svakom slučaju, ne možemo zaboraviti da u Srbiji svako ima svoju verziju šta je pita a šta je banica! Svaka kuća na ovim prostorima, a posebno na istoku i jugu Srbije, ima svoju verziju pite i banice. Čak se i u pojedinim kućama mogu naći različite verzije: npr. snaja ih pravi na jedan način, a svekrva na drugi. Koliko ljudi, toliko ćudi – i toliko verzija pite i banice!

TESTIVAL #2: kako se pravi najbolja pita savijača! - Dejan Ilić - foto Nenad Nikolić
TESTIVAL #2: kako se pravi najbolja pita savijača! – Dejan Ilić – foto Nenad Nikolić

A Udruženje TESTIVAL i Dejan Ilić će se potruditi da vam pokažu kako se mesi testo što se jede često – pita savijača! I da to nije toliko teško.

Naravno, osim ovih „sukanih“ verzija, postoje i „kisele“ banice. Ali, to je posebna tema…

TESTIVAL #2 nije mesto gde se samo juri za proizvodima lepim za oko. Tradicionalne, zdrave namirnice iz organskog okruženja, biće u fokusu svih izlagača. Više od 30 izlagača iz cele Srbije predstaviće proizvode od testa, a biće tu i raznih domaćih sokova, džemova, meda…

Stručni žiri Saveta Festivala TESTIVAL će od izlagača izabrati one koji su se posebno iskazali, a koji će poneti laskave titule: Najbolji TESTIVAL BREND i Najbolji TESTIVAL PROIZVOD, a svečana dodela nagrada će biti na kraju drugog dana.

2. Festival testa, testenine i hleba TESTIVAL, biće održan u Dorćol Platz-u, Beograd, Dobračina 59b, u subotu i nedelju, 17.10. i 18.10.2020., od 11 do 18h. Cena jednodnevne ulaznice je 100 dinara. Ulaznice će biti dostupne na ulazu u Dorćol Platz.

hashtag: #TESTIVAL, #TESTIVAL2020

Napomena: za sve izlagače, demonstratore i posetioce, važiće sve propisane mere zaštite od COVID-19.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!