TESTIVAL 2020: Kako napraviti savijaču, iliti VajFaj pitu

Dejan Ilić, profesionalni kuvar i karving majstor otkriva male tajne velikih majstora: kako napraviti savijaču, iliti popularnu VajFaj pitu.

Dejan je potpredsednik Udruženja Testival i menadžer manifestavije Festival testa, testenine i hleba TESTIVAL 2020, koji će se održati 29.02. i 01.03.2020. u Dorćol Platz-u od 10 do 20 h.

Kako napraviti savijaču?

Savijača, sastojci za testo:

  • 1 kg brašna tip 400 (meko brašno),
  • 1/2 kafene kašicice soli,
  • 50 ml ulja,
  • 2,5 dl – 3 dl hladne vode.

Savijača, fil:

  • 400 g tvrdog sira,
  • 2 kom jaja,
  • malo soli,
  • 50 ml ulja.
TESTIVAL 2020: Kako napraviti savijaču, iliti VajFaj pitu - Dejan Ilić - Recepti i Kuvar online
TESTIVAL 2020: Kako napraviti savijaču, iliti VajFaj pitu – Dejan Ilić – Recepti i Kuvar online

Savijača, priprema:

  • Brašno, so, ulje i vodu umesiti u srednje tvrdo testo.
  • Testo mesiti dok se u potpunodsti ne sjedini, a po potrebi dodati malo brašna.
  • Napomena: vreme mešenja testa je oko 15 minuta, jer je potrebno da se iz brašna izdvoji gluten, koji je omogućuje da se testo može kasnije razvlačiti, a da ne puca i kida se.
  • Kada se testo dobro umesi, podeliti ga na 5-6 loptica težine oko 200 g. Ovo ne mora da bude strikta mera, tj. težina, ali će vam dati ujednačenu veličinu kora.
  • Loptice istanjiti oklagijom na debljinu od 1c m i postaviti ih na nauljene poslužavnike, a same jufke, takođe, premazati uljem i prekriti streč folijom, da odmore bar 30 min.

Razvlačenje kora

  • Na stoljnaku lagano razvući kore, tako što se krajevi lagano razvlače u jednom smeru. Razvlačiti koru do željene debljine.
  • Tako razvijene kore filovati napravljenim filom od sira i jaja. Na kraju, posuti nafilovanu koru uljem.
  • Koru zaviti tako što se jedan kraj stoljnjaka podiže, i lagano rola kora. Kada se kora urola, odseći krajeve kore sa debljim delovima, koji nisu dovoljno tanko razvučeni.
  • Koru saviti u obliku spirale.
  • Svaku narednu koru nastaviti na kraju predhodne kore (spirale) i slagati u pleh (pleh nauljiti i prekriti papirom za pečenje).
  • Posuti susamom i lanom, nauljiti i peći na 200 stepeni u zagrejanoj rerni 25 minuta.
  • Pečena pita treba malo da odmori, pre serviranja, ako je to moguće.

Sve o testu, možete videti na Festivalu testa, testenine i hleba TESTIVAL 2020, koji će se održati 29.02. i 01.03.2020. u Dorćol Platz-u od 10 do 20 h.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

TESTIVAL 2020: Kako napraviti savijaču, iliti VajFaj pitu

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.