Dejan Ilić, profesionalni kuvar i karving majstor otkriva male tajne velikih majstora: kako napraviti savijaču, iliti popularnu VajFaj pitu.
Dejan je potpredsednik Udruženja Testival i menadžer manifestavije Festival testa, testenine i hleba TESTIVAL 2020, koji će se održati 29.02. i 01.03.2020. u Dorćol Platz-u od 10 do 20 h.
Kako napraviti savijaču?
Savijača, sastojci za testo:
- 1 kg brašna tip 400 (meko brašno),
- 1/2 kafene kašicice soli,
- 50 ml ulja,
- 2,5 dl – 3 dl hladne vode.
Savijača, fil:
- 400 g tvrdog sira,
- 2 kom jaja,
- malo soli,
- 50 ml ulja.

Savijača, priprema:
- Brašno, so, ulje i vodu umesiti u srednje tvrdo testo.
- Testo mesiti dok se u potpunodsti ne sjedini, a po potrebi dodati malo brašna.
- Napomena: vreme mešenja testa je oko 15 minuta, jer je potrebno da se iz brašna izdvoji gluten, koji je omogućuje da se testo može kasnije razvlačiti, a da ne puca i kida se.
- Kada se testo dobro umesi, podeliti ga na 5-6 loptica težine oko 200 g. Ovo ne mora da bude strikta mera, tj. težina, ali će vam dati ujednačenu veličinu kora.
- Loptice istanjiti oklagijom na debljinu od 1c m i postaviti ih na nauljene poslužavnike, a same jufke, takođe, premazati uljem i prekriti streč folijom, da odmore bar 30 min.
Razvlačenje kora
- Na stoljnaku lagano razvući kore, tako što se krajevi lagano razvlače u jednom smeru. Razvlačiti koru do željene debljine.
- Tako razvijene kore filovati napravljenim filom od sira i jaja. Na kraju, posuti nafilovanu koru uljem.
- Koru zaviti tako što se jedan kraj stoljnjaka podiže, i lagano rola kora. Kada se kora urola, odseći krajeve kore sa debljim delovima, koji nisu dovoljno tanko razvučeni.
- Koru saviti u obliku spirale.
- Svaku narednu koru nastaviti na kraju predhodne kore (spirale) i slagati u pleh (pleh nauljiti i prekriti papirom za pečenje).
- Posuti susamom i lanom, nauljiti i peći na 200 stepeni u zagrejanoj rerni 25 minuta.
- Pečena pita treba malo da odmori, pre serviranja, ako je to moguće.
Sve o testu, možete videti na Festivalu testa, testenine i hleba TESTIVAL 2020, koji će se održati 29.02. i 01.03.2020. u Dorćol Platz-u od 10 do 20 h.
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!