Tikvenik – Gvozdena Živković

Tikvenik – tikve, bundeve, ludaje, pečenke, razna imena za razne vrste bundeva. Upravo je njihova sezona. Greota je ne napraviti tikvenik i ne osetiti ovaj izvanredan ukus.

Ja sam koristila onu najobičniju tikvu, kod nas je zovu svinjska tikva, jer njome hrane svinje, a semenke peku za grickanje.

Ja sam dodala i suvo grožđe i skroz ga „upropastila„. Ako volite tikvenik, napravite ga po uputstvu koje sledi.

Tikvenik, sastojci:

  • 1/2 kg kora
  • 600 grama narendane bundeve
  • 100 grama suvog grožđa
  • 1 dl ulja
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 100 grama šećera
  • šoljica kisele vode
  • prah šećer za posipanje, po potrebi

Tikvenik, priprema:

  • Narendajte bundevu, dodajte šećer, vanilin šećer i suvo grožđe, koje ste prethodno potopili u mlakoj vodi.
  • Sve promešajte da se sastojci sjedine.
  • Raširite kore, premažite koru uljem, preklopite je po sredini i ponovo premažite. Rasporedite po tako presavijenoj kori, 3 kašike pripremljenog fila, prelijte kašikom kisele vode i urolajte.
  • Tako uradite sa preostalim korama i filom.
  • Ređajte rolate u podmazan pleh.
  • Premažite ih sve mešavinom kisele vode i ulja.
  • Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta.
  • Pečenu pitu prekrijte platnenom salvetom i ostavite da se malo prohladi.
  • Prohlađenu pitu secite na parčiće željene veličine.
  • Pospite šećerom u prahu i sladite se.
  • Prijatno.

Gvozdena Živković

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.