Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Torta Nugatina – Kristina Gašpar

0

Torta Nugatina – Kristina Gašpar

Torta Nugatina – eto tako… (Ne znam kako drugačije da započnem priču oko ove tortice ;)).

Napravila sam jednu malu, slatku, torticu. Napisaću baš kako sam je pravila, a vi svakako možete napraviti više od jedne mere.

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Torta Nugatina - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Torta Nugatina – Kristina Gašpar

Vreme pripreme 15 minutes
Termicka obrada 1 hour
Ukupno vreme 1 hour 15 minutes
Broj osoba 1

Sastojci

  • Neophodni sastojci : za 4 kore prečnika 12 cm-šerpica od 1l
  • 4 belanca jaja S klase
  • 100 g šećera
  • 50 g sitno mlevenih lešnika
  • 50 g mlevenog keksa po izboru
  • 20 g brašna
  • Neophodni sastojci za fil 1:
  • 50 g crne čokolade
  • 1 dl slatke pavlake
  • 30 g sitno mlevenog lešnika
  • 30 g mlevenog keksa po izboru
  • Neophodni sastojci za fil 2:
  • 4 žumanca
  • 20 g vanilin šećera
  • 2,5 dl mleka
  • 20 g pudinga od vanile
  • 50 g bele čokolade
  • 50 g margarina
  • 100 g šlaga u prahu

Uputstvo za pripremu

  1. Za kore umutiti belanca u čvrst sneg, potom dodati šećer i mutiti dok se on ne otopi, a smesa ne postane sjajna i glatka. Dodati lešnike, keks i brašno, lagano izmeši i sipati u modlu ili šerpicu.
  2. Kore peći na 150 stepeni 15 minuta, pa pojačati na 170 stepeni i peći još 5 minuta.
  3. Koliko puta pečete kore, toliko puta mutite smesu.
  4. Ove kore su pravljene po principu-koliko litara šerpa, toliko belanaca, znači: ako koristite šerpu od 1l-1 belance, za šerpu od 2l-2 belanca...
  5. Za pripremu fila 1 istopite čokoladu i slatku pavlaku na nižoj temperaturi uz često mešanje. Kada se čokolada otopi, skloniti sa ringle, prohladite mešanjem, pa dodajte keks i lešnike i promešajte.
  6. Za pripremu fila 2 umutiti žumanca sa vanilin šećerom, pudingom i oko 0,5 dl mleka. Ostatak mleka ostaviti da provri, pa ukuvati fil. Fil mešati neprekidno tokom mešanja kako ne bi zagoreo. Kuvati na nižoj temperaturi. Kada fil počne da se zgušnjava, dodati čokoladu i kuvati dok se ona ne otopi.
  7. U vreo fil dodati margarin i mešati brzo i neprekidno dok se on ne sjedini sa filom (dok se ne otopi, a fil ne postane sjajan i gladak). Fil hladite mešanjem,pa kada postane mlak, stavite ga u frižider da se dobro ohladi.
  8. Kada je fil ohlađen, sipajte 100 g šlaga u prahu i mutite mikserom par minuta.
  9. Sada je sve gotovo i možete filovati tortu na sledeći način: kora, fil 1, fil 2, kora... Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore. Znači, filove treba podeliti na po 4 dela kako biste je i premazali istim filom.
  10. Ja sam torticu premazala čokoladnim filom koji mi je ostao od jedne druge torte. "Isprskala" sam je čokoladnom glazurom i dekorisala lešnicima, mlevenim keksom i nugat kuglicama koje sam posebno napravila za torticu ;).
  11. Napomena: dekoracija kao na fotografijama nije obavezujuća-torti možete prekriti-dekorisati šlagom, ganašom, čokoladnom glazurom... Posuti mlevenim keksom i lešnicima...
  12. Teta veštica nije neizbežna - svakome po zasluzi ;).
  13. Koristila sam mlevenu plazmu jer se po meni plazma i lešnici savršeno slažu ;).

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.