Tradicionalna gibanica – Nada Georgijev-Gačić

Recept za tradicionalnu gibanicu (gužvaru)

0
316
Tradicionalna gibanica (gužvara) - Nada Georgijev-Gačić - Recepti i Kuvar online
Tradicionalna gibanica (gužvara) - Nada Georgijev-Gačić - Recepti i Kuvar online

Tradicionalna gibanica (gužvara).

Tradicionalna gibanica, sastojci:

  • 1 pakovanje (1/2 kg) kora za gibanicu
  • 1/2 kg sira
  • 3-4 jaja
  • 1 kašičica soli
  • 2 dl ulja
  • 2 dl kisele vode (mineralne gazirane vode)
  • 2 dl mleka

Tradicionalna gibanica, priprema:

  • Žicom za mućenje ili viljuškom, pa i mikserom umutiti jaja, dodati so, kiselu vodu (mineralnu gaziranu vodu), mleko i ulje.
  • Dodati sir viljuškom – izgnječeni sir, koji ste prethodno probali. Po potrebi i po vašem ukusu, ako nije dovoljno slan dosoliti ga.
  • Laganim potezima umešati sir u fil kako bi u filu ostali komadići i grudvice sira. Ukoliko je smesa gusta (što zavisi od veličine jaja i suvoće sira) dodajte malo mleka i kisele vode.
  • Odvojite dve kore sa strane (trebaće vam kasnije da prekrijete gužvaru), a na dno tepsije stavite dve do tri kore jednu preko druge, kao podlogu za gibanicu. Preostale kore, jednu po jednu gužvajte i umačite u fil.
  • Tako gužvane i namočene kore ređati u tepsiju. Ceo postupak ponavljati dokle god ima kora.
  • Kad su sve kore potrošene i poređane, višak fila, ako je preostao, preliti preko gužvanih kora.
  • Gužvaru sa sirom prekriti od gore (sa one dve kore koje ste sklonili sa strane) i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 °C da se peče. Gibanicu peći dok ne porumeni, oko 25-30 minuta (što zavisi od jačine vaše rerne).
  • Kad je gibanica pečena, ostaviti je par minuta u isključenoj rerni, a potom je izvaditi iz rerne i još onako vruću poprskati vodom. Gibanicu sa sirom prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti još nekoliko minuta da splasne.
  • Gužvaru sa sirom, još toplu, iseći na veće ili manje kocke i poređati na tacnu za serviranje.
  • Gužvaru sa sirom poslužite za doručak i večeru uz jogurt ili kiselo mleko.

Nada Georgijev-Gačić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!