Tradicionalna gibanica – Nada Georgijev-Gačić

Tradicionalna gibanica (gužvara).

Tradicionalna gibanica, sastojci:

  • 1 pakovanje (1/2 kg) kora za gibanicu
  • 1/2 kg sira
  • 3-4 jaja
  • 1 kašičica soli
  • 2 dl ulja
  • 2 dl kisele vode (mineralne gazirane vode)
  • 2 dl mleka

Tradicionalna gibanica, priprema:

  • Žicom za mućenje ili viljuškom, pa i mikserom umutiti jaja, dodati so, kiselu vodu (mineralnu gaziranu vodu), mleko i ulje.
  • Dodati sir viljuškom – izgnječeni sir, koji ste prethodno probali. Po potrebi i po vašem ukusu, ako nije dovoljno slan dosoliti ga.
  • Laganim potezima umešati sir u fil kako bi u filu ostali komadići i grudvice sira. Ukoliko je smesa gusta (što zavisi od veličine jaja i suvoće sira) dodajte malo mleka i kisele vode.
  • Odvojite dve kore sa strane (trebaće vam kasnije da prekrijete gužvaru), a na dno tepsije stavite dve do tri kore jednu preko druge, kao podlogu za gibanicu. Preostale kore, jednu po jednu gužvajte i umačite u fil.
  • Tako gužvane i namočene kore ređati u tepsiju. Ceo postupak ponavljati dokle god ima kora.
  • Kad su sve kore potrošene i poređane, višak fila, ako je preostao, preliti preko gužvanih kora.
  • Gužvaru sa sirom prekriti od gore (sa one dve kore koje ste sklonili sa strane) i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 °C da se peče. Gibanicu peći dok ne porumeni, oko 25-30 minuta (što zavisi od jačine vaše rerne).
  • Kad je gibanica pečena, ostaviti je par minuta u isključenoj rerni, a potom je izvaditi iz rerne i još onako vruću poprskati vodom. Gibanicu sa sirom prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti još nekoliko minuta da splasne.
  • Gužvaru sa sirom, još toplu, iseći na veće ili manje kocke i poređati na tacnu za serviranje.
  • Gužvaru sa sirom poslužite za doručak i večeru uz jogurt ili kiselo mleko.

Nada Georgijev-Gačić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Tradicionalna gibanica – Nada Georgijev-Gačić

Recept za tradicionalnu gibanicu (gužvaru)

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.