Turšija.
Turšija, sastojci:
- 13 kg paprike”šilje”,
- 2 kg šargarepe,
- 3 glavice karfiola,
- 1 kg crnog luka,
- 20 l voda,
- 5 l sirćeta,
- 40 kašika soli,
- 20 kašika šećera,
- 5 kesica (od po 10 g) vinobrana,
- 5 kesica (od po 5 g) konzervansa.
Priprema:
- Paprike dobro oprati i svakoj iseći dršku,”bocnuti”viljuškom na dva mesta. Šargarepu dobro oprati(ne ljuštiti je), već samo odseći krajeve. Crni luk oljuštiti i oprati. Karfiol odvojiti sa glavice, pa svaki”cvet”oprati.
- U bure u kome će se turšija kiseliti, ređati naizmenično papriku, šargarepu, crni luk i karfiol.
- Vodu, sirće, so, šećer, vinobran i konzervans sipati u odgovarajuću posudu, dobro izmešati i staviti da se svi sastojci rastope i sjedine, pa sipati u bure preko složenog povrća.
- Pritisnuti nečim teškim i dobro zatvoriti poklopcem.
- Odložiti u ostavu i ostaviti da odstoji dok se ne ukiseli.
Savet: tradicionalni, provereno dobar recept, godinama tako pripremam. Pošto je potrebno dosta vode i ostalih sastojaka, ja sam postepeno pripremala ovako: 4 l vode, 1 l sirćeta, 8 kašika soli, 4 kašike šećera, 1 vinobran i 1 konzervans -s ve to sjedinim, i tako 5 puta i sipam u bure (kako bi bilo dovoljno smese da svo povrće bude u tečnosti).
Vreme pripreme: 150 minuta
Težina pripreme: srednje zahtevno za pripremu
Broj porcija: 30
Vesna Pavlović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!