Uskršnja pogača - Dana Drobnjak - Recepti i Kuvar online
Uskršnja pogača - Dana Drobnjak - Recepti i Kuvar online

Uskršnja cvetna pogača.

Uskršnja cvetna pogača – Dana Drobnjak

uskrsnja pogaca Dana Drobnjak recepti i kuvar online

Uskršnja cvetna pogača.

Uskršnja cvetna pogača, sastojci:

Za testo:

  • 2 dcl vode
  • 2 dcl mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 25 gr svežeg kvasca
  • 1/2 dcl ulja
  • 1 jaje
  • 2 kašičice soli
  • 800 gr brašna
  • 2 kašike gustina

Za premazivanje:

  • 50 gr putera ili margarina
  • 1 žumance
  • 1 kašika ulja

Uskršnja cvetna pogača, priprema:

  1. U mlaku vodu i mleko staviti šećer, kvasac i 1 kašiku brašna, da stane 5-6 minuta.
  2. Umutiti 1 jaje dodati ulje, so i vodu i mleko sa kvascem. Dodati brašno i zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
  3. Nadošlo testo izraditi oblikovati loptu i malo razvaljati prečnika 21 cm, staviti u tepsiju prečnika 32 cm prethodno obloženu papirom.
  4. Kalupom ili čašom prečnika 7 cm izvaditi 5 krugova testa. Spojiti krugove u jednu loptu raditi testo i dodavati malo po malo 2 kašike gustina dok se ne umesi u testo. Ovaj deo testa za latice je čvršći nego osnova pogače.
  5. Izradjeno testo sa gustinom podeliti na 10 delova, razvaljati u manje krugove, spajati 2 po 2 kruga prethodno premazana otopljenim puterom. Sada imamo 5 krugova testa koje razvaljamo u krug prečnika 16 cm, iseći svaki krug na 8 trouglova. Unutar svaki trougao malo zaseći.
  6. Od 1 trougla oblikovati kuglicu uvaljati u otopljeni puter pa u mak ili crni kim ( to je sredina cveta).
  7. Ostaje nam 7 trouglova testa, vrh provući krooz zasečeni deo i redjati okolo izvadjenog kruga na pogači. Pre redjanja latica pogaču premazati otopljenim puterom. Kuglicu testa koju smo prethodno napravili i uvaljali u mak, staviti na sredinu poredjanih latica cveta.
  8. Tako od preostalog testa uraditi još 4 ovakva cveta na pogači.
  9. Umutiti 1 žumance sa 1 kašikom ulja i premazati latice cvetova na pogači. Ostaviti pogaču da stane 30 minuta i peći na 170 stepeni oko 30 minuta. Pred kraj pečenja da nam latice ne izgore staviti po vrhu papir za pečenje i dopeći pogaču.
Dana Drobnjak

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!