Uštipci, starinski recept – Verica Poznanović

Uštipci, starinski recept

Kada sam došla u Martin Brod, nisam očekivala da ću upoznati Ljiljanu Karanović i njenog supruga.

Ljiljana je izdala svoju prvu knjigu proze: Lika ognjište moje, zatim zbirku poezije: Gde je bako Lika. Kako reče na taj način čuva svoju rodnu grudu od zaborava i jednim malim delom sebe odužuje se svojim precima.

Sećanje, priča i mašta rodila je i roman Čeznja.

Ljubav, večna inspiracija svih nas, vodilja ovozemaljskog sveta, čuva i gaji sve ono dobro u nama. Ljiljana žena vedrog duha, ne samo da dobro piše, već odlično sprema razne đakonije, sokove džemove, likere, kolače…

Ljiljana i njen suprug Jovo su divni ljudi. Roman Čeznja se ne ispušta iz ruku dok se ne pročita. Glavni likovi su Lenka i Pavle.

Deo romana Čežnja:

I dok mi je Lenka pričala svoju životnu priču, prebirajući po uspomenama i leškareći u hladovini, pirkao je lagani vetrić.

“ Kako me miluje ovaj vetrić, baš kao Pavlove ruke nekada davno“.

Inspiracija za ove uštipke takođe je Martin Brod, brašno doneto iz Martin Broda, koje je mleveno na vodeničnom mlinu. Za reku Unu i njene obale se vezuju brojni mlinovi za mlevenje žitarica. Uz reku Unu je do početka XX veka postojalo na desetine mlinova, a danas je u funkciji svega nekoliko.

Mlin potočak kako ga narod ovde naziva, za svoje funkcionisanje koristi snagu vode, potoka ili delova vodotoka rieke Une.

Uštipci, starinski recept, sastojci:

  • 500 g pšeničnog brašna,
  • 200 g heljdinog brašna,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1 kesica suvog kvasca,
  • 2 dl jogurta i
  • po potrebi mlaka voda.

Uštipci, starinski recept, priprema:

  • Pomešajte obe vrste brašna, dodajte so, šećer i kvasac, jogurt i uz stalno mešanje dolivajte mlaku vodu. Testo treba da bude mekano. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da naraste.
  • Nakon pola sata, premesite testo i opet pokrijte, neka još jednom naraste.
  • U dublju šerpu sipajte ulje ili mast za prženje i dobro ga ugrejte – ne sme da bude pregrejano, jer će uštipci spolja brzo potamneti, a unutra će ostati neprženi.
  • Nauljenom kašikom vadite testo i spuštajte u vruće ulje.
  • Šerpu protresite, da se uštipci sami okrenu ili ih okrenite kašikom.
  • Pržene uštipke ređajte na salvetu da salveta upije suvišnu mast.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Uštipci, starinski recept – Verica Poznanović

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.