Uštipci, starinski recept – Verica Poznanović

1
303
Uštipci, starinski recept - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Uštipci, starinski recept - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Uštipci, starinski recept

Kada sam došla u Martin Brod, nisam očekivala da ću upoznati Ljiljanu Karanović i njenog supruga.

Ljiljana je izdala svoju prvu knjigu proze: Lika ognjište moje, zatim zbirku poezije: Gde je bako Lika. Kako reče na taj način čuva svoju rodnu grudu od zaborava i jednim malim delom sebe odužuje se svojim precima.

Sećanje, priča i mašta rodila je i roman Čeznja.

Ljubav, večna inspiracija svih nas, vodilja ovozemaljskog sveta, čuva i gaji sve ono dobro u nama. Ljiljana žena vedrog duha, ne samo da dobro piše, već odlično sprema razne đakonije, sokove džemove, likere, kolače…

Ljiljana i njen suprug Jovo su divni ljudi. Roman Čeznja se ne ispušta iz ruku dok se ne pročita. Glavni likovi su Lenka i Pavle.

Deo romana Čežnja:

I dok mi je Lenka pričala svoju životnu priču, prebirajući po uspomenama i leškareći u hladovini, pirkao je lagani vetrić.

“ Kako me miluje ovaj vetrić, baš kao Pavlove ruke nekada davno“.

Inspiracija za ove uštipke takođe je Martin Brod, brašno doneto iz Martin Broda, koje je mleveno na vodeničnom mlinu. Za reku Unu i njene obale se vezuju brojni mlinovi za mlevenje žitarica. Uz reku Unu je do početka XX veka postojalo na desetine mlinova, a danas je u funkciji svega nekoliko.

Mlin potočak kako ga narod ovde naziva, za svoje funkcionisanje koristi snagu vode, potoka ili delova vodotoka rieke Une.

Uštipci, starinski recept, sastojci:

  • 500 g pšeničnog brašna,
  • 200 g heljdinog brašna,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1 kesica suvog kvasca,
  • 2 dl jogurta i
  • po potrebi mlaka voda.

Uštipci, starinski recept, priprema:

  • Pomešajte obe vrste brašna, dodajte so, šećer i kvasac, jogurt i uz stalno mešanje dolivajte mlaku vodu. Testo treba da bude mekano. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da naraste.
  • Nakon pola sata, premesite testo i opet pokrijte, neka još jednom naraste.
  • U dublju šerpu sipajte ulje ili mast za prženje i dobro ga ugrejte – ne sme da bude pregrejano, jer će uštipci spolja brzo potamneti, a unutra će ostati neprženi.
  • Nauljenom kašikom vadite testo i spuštajte u vruće ulje.
  • Šerpu protresite, da se uštipci sami okrenu ili ih okrenite kašikom.
  • Pržene uštipke ređajte na salvetu da salveta upije suvišnu mast.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

1 komentar

  1. Nikada ih nisam pravila sa heljdinim brašnom a inače ga jako volim jer daje neku svežinu i vlažnost testu. Biće isprobano!

Ostavite komentar

Unesti svoj komentar
Unesite svoje ime ovde