Uz flavonoide do idealne linije za najkraće vreme - Recepti i Kuvar online - Pixabay
Uz flavonoide do idealne linije za najkraće vreme - Recepti i Kuvar online - Pixabay

Veći unos voća i povrća koje sadrži flavonoide može značajno da pomogne u regulisanju telesne težine, a pomaže i antocijan kog ima u jagodama, borovnicama i molekuli kojih ima u jabukama, kruškama, paprikama, čaju.

Više voća i povrća bogatog flavonoidima u ishrani može da pomogne odraslim osobama da smanje telesnu težinu, bez obzira na godine, pokazala je nedavno sprovedena američka studija.

Molekuli flavonoida su sastavni deo C vitamin kompleksa, a neki naučnici veruju da ova jedinjenja imaju antioksidantna i antiinflamatorna svojstva. Zato su i dijete koje se baziraju na što većem unosu voća i povrća mnogo zdravije.

“Otkrili smo da je povećan unos voća, kao što su jabuke i bobice grožđa, koja su inače dobri izvori nekih vrsta flavonoida, i te kako doprinosi smanjivanju telesne težine”, rekla je vodeći autor studije, Monika Bertoje iz Harvardske škole za javno zdravlje u Bostonu.

Ne pomažu, međutim, sve vrste flavonoida da smršate. A, koliko ćete “izgubiti” kilograma, zavisi i od toga koliko je kroz raniju ishranu unošeno vlakana.

“Cilj ovog istraživanja je da se utvrdi koje voće i povrće može biti najbolje za održavanje težine”, istakla je Bertojeova i dodala je: “Još nije tačno utvrđeno koje voće i povrće može najviše da pomogne u smanjivanju gojaznosti. Trenutno možemo da damo samo smernicu: jedite što više voća i povrća.”

Kako bi ispitali povezanost flavonoida i težine, Bertojeova i kolege analizirali su podatke istraživanja koje im je dostavilo oko 124.000 američkih zdravstvenih radnika prikupljene u periodu od 1986. do 2011. godine.

Uz flavonoide do idealne linije za najkraće vreme - Recepti i Kuvar online - Pixabay
Uz flavonoide do idealne linije za najkraće vreme – Recepti i Kuvar online – Pixabay

U istraživanje nisu bile uključene osobe sa hroničnim bolestima, kao ni pojedinci koji su bili gojazni na početku istraživanja. Tokom istraživanja zanemareni su i podaci žena koje su tokom učestvovanja u studiji ostale u drugom stanju. Učesnici su imali zadatak da svoju težinu prijavljuju svake dve godine, kao i da popune dijetetski upitnik svake četvrte godine.

Na osnovu podataka o tome šta su jeli, i podataka američkog Ministarstva poljoprivrede o sadržaju flavonoida u određenim namirnicama, naučnici su utvrdili koliko su ovih molekula učesnici studije ishranom unosili.

Rezultati su pokazali da je polovina učesnika konzumirala od 224 do 247 miligrama flavonoida dnevno. Tokom perioda od četiri godine oni su se, u proseku, ugojili od 2,2 do 4,4 kilograma. Oni koji su imali veći unos flavonoida dobijali su nešto manje u težini. Unošenje sedam miligrama više flavonoida, koji se nalaze u čaju i luku, u odnosu na prosečan svakodnevni unos pokazalo je da se tokom četiri godine težina smanjuje za skoro dva kilograma.

Namirnice koje sadrže flavanoide:

– Kupine – Višnje – Jagode – Jabuke – Kruške – Citrusi – Plavi patlidžan – Luk -paprika – Kelj -praziluk – Paradajz – Celer – Bademi – Kikiriki – Čokolada – Crni i zeleni čaj – Origano – Soja i njeni prozvodi

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Uređivanje