Vekna od blitve - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Vekna od blitve - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Vekna od blitve – blitva je izuzetno korisna povrtarska biljka, srodna je spanaća a uzgaja se zbog izuzetno hranljivog lišća. Kultivisane su dve vrste, tako da je lepeza jela koja mogu da se naprave znatno šira nego od spanaća.

Vekna od blitve, sastojci:

  • 500 g brašna,
  • 100 ml mlakog mleka,
  • 100 ml maslinovog ulja,
  • 1 paketić svežeg kvasca,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1 kašičica soli i
  • 250 ml mlake vode.

Fil:

  • 10 manjih listova blitve,
  • 1 dl kisele pavlake,
  • 2 jaja,
  • kašika maslinovog ulja i
  • prstohvat soli.

Vekna od blitve, priprema:

  • U mlako mleko dodati šećer i kašiku brašna, zatim izmrviti kvasac, dobro promešati i ostaviti da nadođe oko 10 minuta.
  • U posudu sipati brašno, dodati so, nadošli kvasac i ulje. Sve sjediniti i lagano dodavati vodu, uz stalno mešanje varjačom.
  • Na radnoj površini, koja je posuta brašno, mesiti testo bar desetak minuta minuta, potom ga ostaviti da odstoji oko pola sata. Zatim ga ponovo premesiti.
  • Za fil iseckajti blitvu, dodati pavlaku i jaja, pomešati sa maslinovim uljem, uz dodatak soli.
  • Rastanjiti testo, premazati filom i polako urolati. Tepsiju obložiti pek papirom i staviti veknu. Vekna nek odmara još dvadesetak minuta.
  • U već zagrejanu rernu na 200 stepeni, ubaciti pleh sa veknom. Hleb ne sme nikako da se prepeče, a dužina pečenja zavisi od veličine vekne i rerne.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!