Voćka zlata vredna - urme - Pixabay

Voćka zlata vredna. Prema receptu ruskog lekara jedna žena je jela tri urme dnevno i za manje od 14 dana smršala čak 10 kilograma. Osim što utiču na gubitak kilograma urme dobrinose zdravlju celog organizma i štite nas od mnogih bolesti.

Urme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti, zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su odličan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad creva.

Zbog visokog udela hranjivih materija, urme kod čoveka izazivaju osećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete urmu, ona će regulisati rad creva i organizmu dati potrebni šećer. Urme nemaju holesterola, ali imaju dosta šećera, pa biste se od preteranog uzimanja mogli ugojiti. Kilogram urmi sadrži blizu 3.000 kalorija

Naime, urme su bogate vlaknima, bakrom, kalijumom, vlaknima, manganom, vitaminom B6 i magnezijumom. Preporučuju se osobama koje pate od zatvora, sindroma razdražljivih creva, glikemijskog indeksa i drugih probavnih problema.

Voćka zlata vredna - urme - Pixabay
Voćka zlata vredna – urme – Pixabay

Veoma su efisne kod ublažavanja bol i otoka jer sadrže magnezijum koji ima anti-imflamatorno svojstvo, što znači da ublažava bol i otok.

Takođe smanjuju rizik od srčanih bolesti, artritisa i Alchajmerove bolesti, a pokazalo se da svakodnovno konzumiranje urmi smanjuje rizik od raka u predelu abdnomena.

Odlične su za trudnice, a testiranja pokazuju da su žene koje su jele urme najmanje 4 nedelje pre termina imale lakši prođaj.

Takođe, regulišu visok krvni pritisak i štiti od infarkt. Magnezijum u urmama snižava krvni pritisak, a kalijum je odličan za krvotok.

Održavaju vitalnost mozga jer sadrže vitamin B6 koji je odličan za zdravlje mozga.

Pomažu kod mršavljenja, oko 1/4 šolje urmi se preporučuje za mršavljenje.

Urme sadrže veliki broj minerala i jako visok nivo gvožđa što ih čini savršenim dodatkom ishrani kod anemičnih ljudi.

S obzirom da ide sezona polenskih alegrija umne su odlučna hrana, jer ublažavaju simptome alergije budući da sadrže veliki broj organskog sumpora koji je jako koristan za zdravlje.

Prvoklasna poslastica – urma šejk 100% zdravo

Imaćete osećaj kao da je pijete čokoladno mleko. Ovo je ujedno i energetski napitak koji će svakom prijati, preporučuje zdravput.com

1 šolja vode

2 banane

6 urmi

1 kasičica rogača

po želji može i malo cimeta

Sve staviti u blender i mutiti jedan minut.

Prijatno!

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!