U našem kraju običaj je da se na Badnje veče mese zakoni. To su mali hlebčići koji se peku na Badnje veče.
Od zakona za zdravlje se iseku onoliko malih delova koliko ima ukućana, stave se u čašu sa vinom i čim ustanu, na Božić, ukućani pojedu po jedan deo hleba natopljen vinom. Zakoni se mese za zdravlje ukućana, u selu za napredak domaćih životinja. Za zdravlje zakoni se mese tako što se rastanjena jufka zaseče unakrsno na po 3 mesta i ta zasečena mesta se posole.
Za kuću – na rastanjenu jufku stavi se prvo kuglica od testa koja simbolizuje komin, a potom se valjaju onoliko kuglica koliko ima ukućana. Ovo je naš tradicionalni recept koji se vekovima prenosi sa kolena na koleno.
Negujmo našu tradiciju i čuvajmo naše običaje od zaborava.
Zakoni, sastojci:
- 500 g brašna,
- 30 g kvasca,
- 2 kašičice soli,
- 250 ml mlake vode.
Zakoni, priprema:
- U 100 ml mlake vode rastvoriti kvasac, dodati 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti da nadođe.
- U dublju posudu usuti polovinu brašna, dodati so, izmešati, uliti 150 ml mlake vode, dodati nadošli kvasac i, postepeno dodajući preostalo brašno, zamesiti testo.
- Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se udvostruči.
- Testo podeliti na tri dela, premesiti i rastanjiti oklagijom (na veličinu tanjira).
- Po želji formirati zakone.
- Poređati ih u pleh obložen pek-papirom i peći na 180 stepeni 25 minuta.
Priprema: 80 minuta
Broj osoba: 6
Posno jelo
Težina pripreme: lako se priprema
Vesna Pavlović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!