Zdrava hrana i super-namirnice su glavna tema, a pomoću njih ćemo se rešiti otrova iz organizma i ostati zauvek mladi.
Opsesivno na ambalaži proizvoda tražimo oznake ‘organsko’, ‘low fat’, ‘bez glutena’ i slično i automatski pretpostavljamo da je takva hrana zdrava. Međutim, ono što se najčešće reklamira kao zdravo, uopšte ne mora da bude takvo.
Evo najčešćih zabluda:
1. Žitarice
Studije pokazuju da današnji takozvani ‘zdravi hleb’ može izazvati upalne procese i povećati nivo holesterola. Naime, današnje žitarice od celog zna obrađuju se na drugačiji način od onih iz, na primer, 1960-ih. godina.
2. Nektar agave
Ovo je najnoviji trend i moguće ga je naći u prodavnicama sa zdravom hranom. Nektar agave koristi se kao zamena za šećer, a kako je puno slađi od šećera ili meda, treba ga u čaj, kafu ili kolače staviti znatno manje. Međutim, dodajući agavin nektar svejedno dodajete šećer tako da je zdravstvena prednost gotovo nepostojeća.
3. Energetske pločice i musli
Iako su dobre kao mali zalogaj nakon vežbanja, energetske pločice neće pomoći onima koji ne vežbaju jer sadrže puno šećera i kalorija. Osim toga, često sadrže i belo brašno, fruktozu, sirup kukuruza i ostale zaslađivače. Konzumiranjem energetskih pločica svakodnevnoj prehrani dodajete još po 300 ili 400 kalorija.
4. Veganska slanina
Ova zamena za meso reklamira se kao idealna zamena za one koji žele da uživaju u slanini, a da jedu meso. Problem je što je ova namirnica vrlo procesuirana, pa ona najčešće sadrži mnogo masnoće i šećera.
5. Voćni smutiji
Ljudi pretpostavljaju da su voćni smutiji dobri, jer sadrže samo voće. No, zaboravlja se da i voće sadrži mnogo šećera. Nutricionisti upozoravaju da ako pijete voćni sok umesto da ga jedete, možete zapravo uneti znatno više vitamina. Umesto toga bolje je da koristite zube i da voće jedete onako kako je priroda i zamislila.
6. Low fat jogurt
Ovo je trik najpre zbog samog naziva jer proizvođači znaju da ljudi radije kupuju stvari s oznakom ‘low fat’. Iako takvi proizvodi zaista mogu imati nešto manji deo masnoća, šećera imaju uglavnom isto ili više kao i standardni proizvodi. Osim toga, mnogi od tih proizvoda uopšte ne sadrže korisne probiotske bakterije, jer su nakon fermentacije pasterizovani čime su sve dobre bakterije eliminisane.
LAGANI LETNJI RUČAK: Napravite “Bjanku” bolje od Italijana! (RECEPT)
7. Sušene brusnice
Ova popularna grickalica sadrži mnogo šećera i jako malo vitamina, a ljudi ih jedu u velikim količinama.
Izvor: BKTVnews.com
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!