Zdrava hrana koja, u stvari, to nije

0

Zdrava hrana i super-namirnice su glavna tema, a pomoću njih ćemo se rešiti otrova iz organizma i ostati zauvek mladi.

Opsesivno na ambalaži proizvoda tražimo oznake ‘organsko’, ‘low fat’, ‘bez glutena’ i slično i automatski pretpostavljamo da je takva hrana zdrava. Međutim, ono što se najčešće reklamira kao zdravo, uopšte ne mora da bude takvo.

Evo najčešćih zabluda:

1. Žitarice

Studije pokazuju da današnji takozvani ‘zdravi hleb’ može izazvati upalne procese i povećati nivo holesterola. Naime, današnje žitarice od celog zna obrađuju se na drugačiji način od onih iz, na primer, 1960-ih. godina.

2. Nektar agave

Ovo je najnoviji trend i moguće ga je naći u prodavnicama sa zdravom hranom. Nektar agave koristi se kao zamena za šećer, a kako je puno slađi od šećera ili meda, treba ga u čaj, kafu ili kolače staviti znatno manje. Međutim, dodajući agavin nektar svejedno dodajete šećer tako da je zdravstvena prednost gotovo nepostojeća.

3. Energetske pločice i musli

Iako su dobre kao mali zalogaj nakon vežbanja, energetske pločice neće pomoći onima koji ne vežbaju jer sadrže puno šećera i kalorija. Osim toga, često sadrže i belo brašno, fruktozu, sirup kukuruza i ostale zaslađivače. Konzumiranjem energetskih pločica svakodnevnoj prehrani dodajete još po 300 ili 400 kalorija.

ZDRAV OBROK ZA UŽINU I VEŽBANJE: SIROVE ENERGETSKE PLOČICE

4. Veganska slanina

Ova zamena za meso reklamira se kao idealna zamena za one koji žele da uživaju u slanini, a da jedu meso. Problem je što je ova namirnica vrlo procesuirana, pa ona najčešće sadrži mnogo masnoće i šećera.

5. Voćni smutiji

Ljudi pretpostavljaju da su voćni smutiji dobri, jer sadrže samo voće. No, zaboravlja se da i voće sadrži mnogo šećera. Nutricionisti upozoravaju da ako pijete voćni sok umesto da ga jedete, možete zapravo uneti znatno više vitamina. Umesto toga bolje je da koristite zube i da voće jedete onako kako je priroda i zamislila.

Zdrava hrana koja, u stvari, to nije - Pixabay
Zdrava hrana koja, u stvari, to nije – Pixabay

6. Low fat jogurt

Ovo je trik najpre zbog samog naziva jer proizvođači znaju da ljudi radije kupuju stvari s oznakom ‘low fat’. Iako takvi proizvodi zaista mogu imati nešto manji deo masnoća, šećera imaju uglavnom isto ili više kao i standardni proizvodi. Osim toga, mnogi od tih proizvoda uopšte ne sadrže korisne probiotske bakterije, jer su nakon fermentacije pasterizovani čime su sve dobre bakterije eliminisane.

LAGANI LETNJI RUČAK: Napravite „Bjanku“ bolje od Italijana! (RECEPT)

7. Sušene brusnice

Ova popularna grickalica sadrži mnogo šećera i jako malo vitamina, a ljudi ih jedu u velikim količinama.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.