Zdrava hrana koja, u stvari, to nije

Zdrava hrana i super-namirnice su glavna tema, a pomoću njih ćemo se rešiti otrova iz organizma i ostati zauvek mladi.

Opsesivno na ambalaži proizvoda tražimo oznake ‘organsko’, ‘low fat’, ‘bez glutena’ i slično i automatski pretpostavljamo da je takva hrana zdrava. Međutim, ono što se najčešće reklamira kao zdravo, uopšte ne mora da bude takvo.

Evo najčešćih zabluda:

1. Žitarice

Studije pokazuju da današnji takozvani ‘zdravi hleb’ može izazvati upalne procese i povećati nivo holesterola. Naime, današnje žitarice od celog zna obrađuju se na drugačiji način od onih iz, na primer, 1960-ih. godina.

2. Nektar agave

Ovo je najnoviji trend i moguće ga je naći u prodavnicama sa zdravom hranom. Nektar agave koristi se kao zamena za šećer, a kako je puno slađi od šećera ili meda, treba ga u čaj, kafu ili kolače staviti znatno manje. Međutim, dodajući agavin nektar svejedno dodajete šećer tako da je zdravstvena prednost gotovo nepostojeća.

3. Energetske pločice i musli

Iako su dobre kao mali zalogaj nakon vežbanja, energetske pločice neće pomoći onima koji ne vežbaju jer sadrže puno šećera i kalorija. Osim toga, često sadrže i belo brašno, fruktozu, sirup kukuruza i ostale zaslađivače. Konzumiranjem energetskih pločica svakodnevnoj prehrani dodajete još po 300 ili 400 kalorija.

4. Veganska slanina

Ova zamena za meso reklamira se kao idealna zamena za one koji žele da uživaju u slanini, a da jedu meso. Problem je što je ova namirnica vrlo procesuirana, pa ona najčešće sadrži mnogo masnoće i šećera.

5. Voćni smutiji

Ljudi pretpostavljaju da su voćni smutiji dobri, jer sadrže samo voće. No, zaboravlja se da i voće sadrži mnogo šećera. Nutricionisti upozoravaju da ako pijete voćni sok umesto da ga jedete, možete zapravo uneti znatno više vitamina. Umesto toga bolje je da koristite zube i da voće jedete onako kako je priroda i zamislila.

Zdrava hrana koja, u stvari, to nije - Pixabay
Zdrava hrana koja, u stvari, to nije – Pixabay

6. Low fat jogurt

Ovo je trik najpre zbog samog naziva jer proizvođači znaju da ljudi radije kupuju stvari s oznakom ‘low fat’. Iako takvi proizvodi zaista mogu imati nešto manji deo masnoća, šećera imaju uglavnom isto ili više kao i standardni proizvodi. Osim toga, mnogi od tih proizvoda uopšte ne sadrže korisne probiotske bakterije, jer su nakon fermentacije pasterizovani čime su sve dobre bakterije eliminisane.

LAGANI LETNJI RUČAK: Napravite „Bjanku“ bolje od Italijana! (RECEPT)

7. Sušene brusnice

Ova popularna grickalica sadrži mnogo šećera i jako malo vitamina, a ljudi ih jedu u velikim količinama.

Izvor: BKTVnews.com

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Zdrava hrana koja, u stvari, to nije

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.