Knedle sa pekmezom od šljiva, tradicionalni recepti – Verica Poznanović

Knedle sa pekmezom od šljiva.

Knedle sa pekmezom od šljiva, sastojci:

  • 1 kg krompira,
  • 250 g pekmeza,
  • 250 do 400 g brašna,
  • 1 jaje,
  • prstohvat soli i
  • 1 kašika masti
  • 120 g prezle i
  • 120 g masti.

Knedle sa pekmezom od šljiva, priprema:

  • Kuvan krompir ocedite i izgnječite. Dodajte kašiku masti i prstohvat soli. Ostavite ovaj pire da se malo prohladi.
  • Kada se krompir pire ohladio, postepeno dodajte brašno.
  • Krenite prvo s manjom količinom oko 200 g. Sve dobro izmešajte i počnite mesiti rukom. Ako je preterano lepljivo, dodajte polako još malo brašna, ali pazite da ne dodate previše brašna. Nemojte nipošto dodavati dok god se testo lepi, jer ono zapravo i treba da je blago lepljivo, jer samo tako će knedle biti ukusne i meke. Ako preterate sa brašnom, biće tvrde i žilave. Količina brašna može da varira od 250 g do 400 g, što sve zavisi od krompira, tj. ako je krompir vodenast treba više brašna.
  • Zatim razviti testo debljine oko 2 cm i iseći na kvadrate veličine 5 X 5 cm. Na svaki staviti kašičicu pekmeza. Ja sam stavljala pekmez od šljiva.
  • Formirati knedlu i kuvati u slanoj kipućoj vodi. Kada vrijuća voda izbaci knedlu, kuvati još malo i vaditi.
  • U delu masnoće ispržiti prezle i uvaljati knedle.
  • Servirati uz šecer i mlevene orahe, mleveni keks.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Knedle sa pekmezom od šljiva, tradicionalni recepti – Verica Poznanović

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Posne grilijaš oblande

Tražite recept za savršene posne grilijaš oblande? Otkrijte bakinu tajnu za hrskavu čaroliju od karamela i oraha koja se topi u ustima. Lako i brzo!

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Brzi uštipci – idealno za decu i (ne)najavljene goste

Brzi uštipci - najlakša zanimacija za decu i (ne)najavljene goste. Mogu se služiti slatki i slani.