Knedle sa pekmezom od šljiva, tradicionalni recepti - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Knedle sa pekmezom od šljiva, tradicionalni recepti - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Knedle sa pekmezom od šljiva.

Knedle sa pekmezom od šljiva, sastojci:

  • 1 kg krompira,
  • 250 g pekmeza,
  • 250 do 400 g brašna,
  • 1 jaje,
  • prstohvat soli i
  • 1 kašika masti
  • 120 g prezle i
  • 120 g masti.

Knedle sa pekmezom od šljiva, priprema:

  • Kuvan krompir ocedite i izgnječite. Dodajte kašiku masti i prstohvat soli. Ostavite ovaj pire da se malo prohladi.
  • Kada se krompir pire ohladio, postepeno dodajte brašno.
  • Krenite prvo s manjom količinom oko 200 g. Sve dobro izmešajte i počnite mesiti rukom. Ako je preterano lepljivo, dodajte polako još malo brašna, ali pazite da ne dodate previše brašna. Nemojte nipošto dodavati dok god se testo lepi, jer ono zapravo i treba da je blago lepljivo, jer samo tako će knedle biti ukusne i meke. Ako preterate sa brašnom, biće tvrde i žilave. Količina brašna može da varira od 250 g do 400 g, što sve zavisi od krompira, tj. ako je krompir vodenast treba više brašna.
  • Zatim razviti testo debljine oko 2 cm i iseći na kvadrate veličine 5 X 5 cm. Na svaki staviti kašičicu pekmeza. Ja sam stavljala pekmez od šljiva.
  • Formirati knedlu i kuvati u slanoj kipućoj vodi. Kada vrijuća voda izbaci knedlu, kuvati još malo i vaditi.
  • U delu masnoće ispržiti prezle i uvaljati knedle.
  • Servirati uz šecer i mlevene orahe, mleveni keks.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!