Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Ajvar – Priprema i saveti

0

Ajvar sa patlidžanom

Svako ima svoj recept za ajvar. Načini pripreme se mogu razlikovati. Ali suština je (manje-više) ista.

Neko pravi ajvar od pečenih paprika, neko od barenih, sa ili bez patlidžana…

Sve je to stvar ukusa.

Ono što je najbitnije kod ajvara – kakva se paprika koristi. Paprika treba da bude zrela – crvena, mesnata, slatka…

Takođe, ukoliko ajvar pripremate od pečenih paprika, ukus vrlo zavisi od toga kako ih pečete – u rerni, na roštilju ili na šporetu.

Zbog svega toga se ukusi ajvara razlikuju od domaćice do domaćice – svako ga priprema na svoj način i po svojoj recepturi.

Paprika je najbolja kada se peče na visokoj temperaturi – na šporetu ili na roštilju.

Kada se peče u rerni, ima sasvim drugačiji ukus, samim tim je i ukus ajvara drugačiji.

Ukoliko vaša rerna nije dovoljno jaka, paprika će ispustiti više tečnosti nego kada se peče na šporetu.

Kada pripremam ajvar, volim da dodam malo plavog patlidžana (na 1 kg pečenih paprika oko 300 g pečenog blanširanog patlidžana) i ljutu papriku.

Kod većine ljudi vlada mišljenje da je patlidžan uljez u ajvaru. Kažu da se patlidžan dodaje u ajvar kako bi se dobila veća količina jer je on jeftiniji.

Ako mene pitate, to je zabluda.

Patlidžan kao i svako drugo povće sadrži određene hranljive sastojke.

Cena se razlikuje iz godine u godinu. Nekada ima istu cenu kako paprike, nekada je jeftiniji, nekada skuplji.

Savet je da se ne plašite patlidžana u ajvaru. Patlidžan mu daje lepu kremastu teksturu.

Sok koji iscuri iz paprika nakon pečenja, nemojte bacati. Sačuvajte ga i dodajte ga postepeno kada upržujete ajvar.

Obično pripremam male količine ajvara. Ova količina je dovoljna za 2 teglice od 370 ml plus malo za degustaciju.

Da biste dobili 1 kg pečenih i očišćenih paprika, potrebno je da ispečete  oko 2,5 kg svežih paprika.

Ajvar sa patlidžanom - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Ajvar sa patlidžanom – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Sastojci:

  • 1 kg pečenih, očišćenih i paprika
  • 300 g pečenog ili blanširanog patlidžana (opciono)
  • 1 dl ulja
  • 1 ljuta paprika
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica šećera (ako paprika nije dovoljno slatka)
  • 1 kašika sirćeta

Priprema:

  • Papriku sameljite na mašini za meso.
  • Ako nemate mašinu za mlevenje mesa kao ja, možete da koristite štapni mikser (ukoliko ga imate).
  • Papriku prvo iseckajte na sitnije komade, kockice, potom je delimično izmiksajte štapnim mikserom.
  • Vodite računa prilikom miksanja kako se paprika ne bi previše usitnila i kako se ne biste dobili pire.
  • Za „mlevenje“ paprike možete koristi i čoper – seckalicu.
  • Zagrejte ulje u šerpi prečnika oko 25 cm.
  • Dodajte mlevenu papriku, pržite je na visokoj temperaturi nekoliko minuta uz neprekidno mešanje.
  • Potom smanjite temperaturu (na šporetu sa 3 podeoka bi to bilo 1,5).
  • Dodajte usitnjen beli luk i ljutu papriku.
  • Po potrebi dolivajte sok od paprike koji ste sačuvali.
  • masu pržite/krčkajte od 30-50 minuta u zavisnosti od veličine šerpe i količine.
  • Kada je masa skoro gotova (oko pet minuta pred kraj) dodajte so, šećer i sirće.
  • Gotovu masu sipajte u sterilisane teglice i pasterizujte ga.

(Ukoliko pripremate ovaj recept sa patlidžanom, dodajte ga na sredini krčkanja. Ako ga dodate kada i papriku, postoji mogućnost da će ajvar zagoreti jer se patlidžan lepi za šerpu lakše nego paprika.)

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.