Ajvar sa patlidžanom
Svako ima svoj recept za ajvar. Načini pripreme se mogu razlikovati. Ali suština je (manje-više) ista.
Neko pravi ajvar od pečenih paprika, neko od barenih, sa ili bez patlidžana…
Sve je to stvar ukusa.
Ono što je najbitnije kod ajvara – kakva se paprika koristi. Paprika treba da bude zrela – crvena, mesnata, slatka…
Takođe, ukoliko ajvar pripremate od pečenih paprika, ukus vrlo zavisi od toga kako ih pečete – u rerni, na roštilju ili na šporetu.
Zbog svega toga se ukusi ajvara razlikuju od domaćice do domaćice – svako ga priprema na svoj način i po svojoj recepturi.
Paprika je najbolja kada se peče na visokoj temperaturi – na šporetu ili na roštilju.
Kada se peče u rerni, ima sasvim drugačiji ukus, samim tim je i ukus ajvara drugačiji.
Ukoliko vaša rerna nije dovoljno jaka, paprika će ispustiti više tečnosti nego kada se peče na šporetu.
Kada pripremam ajvar, volim da dodam malo plavog patlidžana (na 1 kg pečenih paprika oko 300 g pečenog blanširanog patlidžana) i ljutu papriku.
Kod većine ljudi vlada mišljenje da je patlidžan uljez u ajvaru. Kažu da se patlidžan dodaje u ajvar kako bi se dobila veća količina jer je on jeftiniji.
Ako mene pitate, to je zabluda.
Patlidžan kao i svako drugo povće sadrži određene hranljive sastojke.
Cena se razlikuje iz godine u godinu. Nekada ima istu cenu kako paprike, nekada je jeftiniji, nekada skuplji.
Savet je da se ne plašite patlidžana u ajvaru. Patlidžan mu daje lepu kremastu teksturu.
Sok koji iscuri iz paprika nakon pečenja, nemojte bacati. Sačuvajte ga i dodajte ga postepeno kada upržujete ajvar.
Obično pripremam male količine ajvara. Ova količina je dovoljna za 2 teglice od 370 ml plus malo za degustaciju.
Da biste dobili 1 kg pečenih i očišćenih paprika, potrebno je da ispečete oko 2,5 kg svežih paprika.
Sastojci:
- 1 kg pečenih, očišćenih i paprika
- 300 g pečenog ili blanširanog patlidžana (opciono)
- 1 dl ulja
- 1 ljuta paprika
- 2 čena belog luka
- 1 kašika soli
- 1 kašičica šećera (ako paprika nije dovoljno slatka)
- 1 kašika sirćeta
Priprema:
- Papriku sameljite na mašini za meso.
- Ako nemate mašinu za mlevenje mesa kao ja, možete da koristite štapni mikser (ukoliko ga imate).
- Papriku prvo iseckajte na sitnije komade, kockice, potom je delimično izmiksajte štapnim mikserom.
- Vodite računa prilikom miksanja kako se paprika ne bi previše usitnila i kako se ne biste dobili pire.
- Za “mlevenje” paprike možete koristi i čoper – seckalicu.
- Zagrejte ulje u šerpi prečnika oko 25 cm.
- Dodajte mlevenu papriku, pržite je na visokoj temperaturi nekoliko minuta uz neprekidno mešanje.
- Potom smanjite temperaturu (na šporetu sa 3 podeoka bi to bilo 1,5).
- Dodajte usitnjen beli luk i ljutu papriku.
- Po potrebi dolivajte sok od paprike koji ste sačuvali.
- masu pržite/krčkajte od 30-50 minuta u zavisnosti od veličine šerpe i količine.
- Kada je masa skoro gotova (oko pet minuta pred kraj) dodajte so, šećer i sirće.
- Gotovu masu sipajte u sterilisane teglice i pasterizujte ga.
(Ukoliko pripremate ovaj recept sa patlidžanom, dodajte ga na sredini krčkanja. Ako ga dodate kada i papriku, postoji mogućnost da će ajvar zagoreti jer se patlidžan lepi za šerpu lakše nego paprika.)
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!