Ajvar – Priprema i saveti

Ajvar sa patlidžanom

Svako ima svoj recept za ajvar. Načini pripreme se mogu razlikovati. Ali suština je (manje-više) ista.

Neko pravi ajvar od pečenih paprika, neko od barenih, sa ili bez patlidžana…

Sve je to stvar ukusa.

Ono što je najbitnije kod ajvara – kakva se paprika koristi. Paprika treba da bude zrela – crvena, mesnata, slatka…

Takođe, ukoliko ajvar pripremate od pečenih paprika, ukus vrlo zavisi od toga kako ih pečete – u rerni, na roštilju ili na šporetu.

Zbog svega toga se ukusi ajvara razlikuju od domaćice do domaćice – svako ga priprema na svoj način i po svojoj recepturi.

Paprika je najbolja kada se peče na visokoj temperaturi – na šporetu ili na roštilju.

Kada se peče u rerni, ima sasvim drugačiji ukus, samim tim je i ukus ajvara drugačiji.

Ukoliko vaša rerna nije dovoljno jaka, paprika će ispustiti više tečnosti nego kada se peče na šporetu.

Kada pripremam ajvar, volim da dodam malo plavog patlidžana (na 1 kg pečenih paprika oko 300 g pečenog blanširanog patlidžana) i ljutu papriku.

Kod većine ljudi vlada mišljenje da je patlidžan uljez u ajvaru. Kažu da se patlidžan dodaje u ajvar kako bi se dobila veća količina jer je on jeftiniji.

Ako mene pitate, to je zabluda.

Patlidžan kao i svako drugo povće sadrži određene hranljive sastojke.

Cena se razlikuje iz godine u godinu. Nekada ima istu cenu kako paprike, nekada je jeftiniji, nekada skuplji.

Savet je da se ne plašite patlidžana u ajvaru. Patlidžan mu daje lepu kremastu teksturu.

Sok koji iscuri iz paprika nakon pečenja, nemojte bacati. Sačuvajte ga i dodajte ga postepeno kada upržujete ajvar.

Obično pripremam male količine ajvara. Ova količina je dovoljna za 2 teglice od 370 ml plus malo za degustaciju.

Da biste dobili 1 kg pečenih i očišćenih paprika, potrebno je da ispečete  oko 2,5 kg svežih paprika.

Ajvar sa patlidžanom - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Ajvar sa patlidžanom – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Sastojci:

  • 1 kg pečenih, očišćenih i paprika
  • 300 g pečenog ili blanširanog patlidžana (opciono)
  • 1 dl ulja
  • 1 ljuta paprika
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica šećera (ako paprika nije dovoljno slatka)
  • 1 kašika sirćeta

Priprema:

  • Papriku sameljite na mašini za meso.
  • Ako nemate mašinu za mlevenje mesa kao ja, možete da koristite štapni mikser (ukoliko ga imate).
  • Papriku prvo iseckajte na sitnije komade, kockice, potom je delimično izmiksajte štapnim mikserom.
  • Vodite računa prilikom miksanja kako se paprika ne bi previše usitnila i kako se ne biste dobili pire.
  • Za „mlevenje“ paprike možete koristi i čoper – seckalicu.
  • Zagrejte ulje u šerpi prečnika oko 25 cm.
  • Dodajte mlevenu papriku, pržite je na visokoj temperaturi nekoliko minuta uz neprekidno mešanje.
  • Potom smanjite temperaturu (na šporetu sa 3 podeoka bi to bilo 1,5).
  • Dodajte usitnjen beli luk i ljutu papriku.
  • Po potrebi dolivajte sok od paprike koji ste sačuvali.
  • masu pržite/krčkajte od 30-50 minuta u zavisnosti od veličine šerpe i količine.
  • Kada je masa skoro gotova (oko pet minuta pred kraj) dodajte so, šećer i sirće.
  • Gotovu masu sipajte u sterilisane teglice i pasterizujte ga.

(Ukoliko pripremate ovaj recept sa patlidžanom, dodajte ga na sredini krčkanja. Ako ga dodate kada i papriku, postoji mogućnost da će ajvar zagoreti jer se patlidžan lepi za šerpu lakše nego paprika.)

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.