Alaska čorba - Recepti i Kuvar online - Pixabay (ilustracija)
Alaska čorba - Recepti i Kuvar online - Pixabay (ilustracija)

Recept kako se pravi alaska čorba koji datira sa početka 20. veka, i pokazuje tradicionalni način pripreme, kako su je pripremali stari alasi i pecaroši u Vojvodini.

Za 4 osobe potrebno je oko 1 kg razne sitne ribe (šaran, štuka, bela riba…).

Ribu očistiti i narezati je na poprečne komade.  Staviti je u šerpu i pokriti seckanim crnim lukom. Još dodati vezu peršuna, dva – tri lista celera, list lovora, 1 kašičicu belog bibera u zrnu i nekoliko komada paprike.

Naliti sve to hladnom vodom da ogrezne, pa staviti na srednju vatru da lagano vri.

Kada je čorba gotova, u sud u kome ćete služiti čorbu dodati 2 žumanceta i malo vinskog sirćeta (prema ukusu) i jednu kašiku ohlađene čorbe. Sve to dobro razmutiti.

Čorbu ocedite i vrelu sipajte u sud za posluženje, gde ste već razmutili žumanca i sirće. Posolite prema ukusu. Dodajte veće komade ribe, očišćene od kostiju. Po ukusu i želji, alaskoj čorbi možete dodati i bareni krompir.

Alaska čorba - Recepti i Kuvar online - Pixabay (ilustracija)
Alaska čorba – Recepti i Kuvar online – Pixabay (ilustracija)

Na ploči štednjaka zapecite komad hleba za svakog gosta i kada budete posluživali čorbu, prvo stavite u tanjir prepečeni hleb, pa preko njega sipajte alasku čorbu.

Izvor: Kuvar zaboravljenih jela, 1914., Dr Steinbach Belane, Reczey Anna

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!