Bačka štrudla – Javorka Filipović

Bačka štrudla – štrudla koja miriše na ravnicu 🙂 Zarolajte je, ispletite, ispecite i uživajte!

Bačka štrudla – Javorka Filipović

Bačka štrudla – štrudla koja miriše na ravnicu 🙂 Zarolajte je, ispletite, ispecite i uživajte!

Testo:

  • 300 ml mleka
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 100 ml ulja
  • oko 550 g mekog brašna tip „400“

Premaz:

  • 2 kašike masti
  • 2 žumanceta
  • 3 kašike šećera

Nadev:

  • 150 g mlevenog maka
  • 4 kašike šećera
  • malo ulja po vrhu
  1. U toplo mleko staviti šećer i izmrvljen kvasac. Sačekati 10-tak minuta i polako dodati pola brašna, so i ulje.
  2. Mešati smesu varjačom i malo „lupati“ da se pojave mehurići.
  3. Dodati preostalu količinu brašna i rukama umesiti glatko i mekano testo.
  4. Pokriti testo krpom i ostaviti ga 30 minuta da nadodje.
  5. Na platnenom stolnjaku oklagijom razvući što tanje testo, onda i rukama razvući da se dobije pravougaonik.
  6. Umutiti penasto mast, žumanca i šećer i tom smesom bogato premazati koru.
  7. Preko premazane kore posuti mešavinu maka i šećera i uz pomoć stolnjaka zarolati testo.
  8. Malo rukama razvući dobijeni rolat i napraviti pletenicu.
  9. U pleh staviti pek papir, spustiti pletenicu i premazati je uljem.
  10. Uključiti rernu na 200 stepeni i nakon 15-tak minuta staviti pletenicu da se peče.
  11. Štrudlu peći od 30- 40 minuta na istoj temperaturi, vreme zavisi od jačine vaše rerne. Kada vidite da je po vrhu porumenela prekriti je pek papirom i nastaviti pečenje do kraja.
  12. Pečenu štrudlu pažljivo izvaditi iz pleha, prekriti čistom kuhinjskom krpom i sačekati da se prohladi. Seći parčad, po želji pošešeriti i uživati 🙂
 Javorka Filipović

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Bačka štrudla – Javorka Filipović

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.