Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Bačka štrudla – Javorka Filipović

0

Bačka štrudla – Javorka Filipović

Bačka štrudla – štrudla koja miriše na ravnicu 🙂 Zarolajte je, ispletite, ispecite i uživajte!

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Bačka štrudla - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Bačka štrudla – Javorka Filipović

Bačka štrudla - štrudla koja miriše na ravnicu 🙂 Zarolajte je, ispletite, ispecite i uživajte!
Vreme pripreme 1 hour
Termicka obrada 40 minutes
Ukupno vreme 1 hour 40 minutes
Broj osoba 5 osoba

Sastojci

Testo:

  • 300 ml mleka
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 100 ml ulja
  • g oko 550mekog brašna tip "400"

Premaz:

  • 2 kašike masti
  • 2 žumanceta
  • 3 kašike šećera

Nadev:

  • 150 g mlevenog maka
  • 4 kašike šećera
  • malo ulja po vrhu

Uputstvo za pripremu

  1. U toplo mleko staviti šećer i izmrvljen kvasac. Sačekati 10-tak minuta i polako dodati pola brašna, so i ulje.
  2. Mešati smesu varjačom i malo "lupati" da se pojave mehurići.
  3. Dodati preostalu količinu brašna i rukama umesiti glatko i mekano testo.
  4. Pokriti testo krpom i ostaviti ga 30 minuta da nadodje.
  5. Na platnenom stolnjaku oklagijom razvući što tanje testo, onda i rukama razvući da se dobije pravougaonik.
  6. Umutiti penasto mast, žumanca i šećer i tom smesom bogato premazati koru.
  7. Preko premazane kore posuti mešavinu maka i šećera i uz pomoć stolnjaka zarolati testo.
  8. Malo rukama razvući dobijeni rolat i napraviti pletenicu.
  9. U pleh staviti pek papir, spustiti pletenicu i premazati je uljem.
  10. Uključiti rernu na 200 stepeni i nakon 15-tak minuta staviti pletenicu da se peče.
  11. Štrudlu peći od 30- 40 minuta na istoj temperaturi, vreme zavisi od jačine vaše rerne. Kada vidite da je po vrhu porumenela prekriti je pek papirom i nastaviti pečenje do kraja.
  12. Pečenu štrudlu pažljivo izvaditi iz pleha, prekriti čistom kuhinjskom krpom i sačekati da se prohladi. Seći parčad, po želji pošešeriti i uživati 🙂

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.