Bakina pita – Marija Milošević

0
152
Bakina pita - Marija Milošević - Recepti i Kuvar online
Bakina pita - Marija Milošević - Recepti i Kuvar online

Bakina Pita sa 4 fila, fantastičan kolač, a unikatan je prilično, bar ja nisam našla mnogo recepata za ovaj kolač. Malo je komplikovaniji da se napravi, ali moj muž ga obožava i to mu je br. 1 poslastica.

Bakina pita sa 4 fila – veoma ukusan kolač!

Bakina pita sa 4 fila, sastojci:

za kore:

  • 500 g belog brašna
  • 1 kesica kvasca (7 g)
  • 2 dl mleka
  • 150 g masti
  • 1 kašika šećera
  • 3 žumanca

Fil 1:

  • 4 rendane zelene jabuke (1 kg)
  • 5 kašika šećera

Fil 2:

  • 100 g maka
  • 50 g suvog grožđa
  • 5 kašika šećera
  • 1 dl mleka

Fil 3:

  • 100 g oraha
  • 5 kašika šećera
  • 1 dl mleka

Fil 4:

  • džem od kajsije

Za premazivanje i posipanje:

  • 1 belance za premazivanje
  • 1 kašika šećera za posipanje

Okvirno vreme pripreme 120 minuta.

Bakina pita sa 4 fila, priprema:

  • Za koru aktivirati kvasac u mlakom mleku sa šećerom i malo brašna.
  • Prekriti krpom i ostaviti 10 minuta.
  • Nakon 10 minuta otkriti i dodati mast.
  • Zatim dodati žumanca i sve sjediniti.
  • Zatim postepeno dodavati brašno uz mešanje.
  • Dobro umesiti testo bez dodavanja dodatnog brašna.
  • Testo podeliti u 5 jufki i ostaviti da nakvasa.
  • U međuvremenu skuvati filove.
  • Za prvi fil udinstati jabuke i šećer dok sva voda ne ispari, ostaviti da se ohladi.
  • Za drugi fil u mleku sa dodatkom šećera zakuvati mak i suvo grožđe dok se fil ne zgusne, ostaviti da se ohladi.
  • Za treći fil u mleku sa dodatkom šećera zakuvati orahe dok se fil ne zgusne, ostaviti da se ohladi.
  • Jufke su nakvasale i svaku jufku treba rastanjiti na veličinu pleha (20 x 30cm).
  • U pleh ređati kora – fil mak – kora – fil jabuke – kora – fil orasi – kora – džem od kajsija.
  • Slaganje završiti petom korom koju zatim premazati blago ulupanim belancetom i posuti kašikom kristal šećera.
  • Peći 20 minuta na 220 stepeni C.
  • Kada porumeni, pokriti alu-folijom i peći još 30-35 minuta na istoj temperaturi.
  • Pečeni kolač prohladiti pre sečenja.

Prijatno!

Video recept: https://www.youtube.com/watch?v=2iBKKAwNr6o

Marija Milošević

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
 

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!