Bakina pita – Marija Milošević

Bakina Pita sa 4 fila, fantastičan kolač, a unikatan je prilično, bar ja nisam našla mnogo recepata za ovaj kolač. Malo je komplikovaniji da se napravi, ali moj muž ga obožava i to mu je br. 1 poslastica.

Bakina pita sa 4 fila – veoma ukusan kolač!

Bakina pita sa 4 fila, sastojci:

za kore:

  • 500 g belog brašna
  • 1 kesica kvasca (7 g)
  • 2 dl mleka
  • 150 g masti
  • 1 kašika šećera
  • 3 žumanca

Fil 1:

  • 4 rendane zelene jabuke (1 kg)
  • 5 kašika šećera

Fil 2:

  • 100 g maka
  • 50 g suvog grožđa
  • 5 kašika šećera
  • 1 dl mleka

Fil 3:

  • 100 g oraha
  • 5 kašika šećera
  • 1 dl mleka

Fil 4:

  • džem od kajsije

Za premazivanje i posipanje:

  • 1 belance za premazivanje
  • 1 kašika šećera za posipanje

Okvirno vreme pripreme 120 minuta.

Bakina pita sa 4 fila, priprema:

  • Za koru aktivirati kvasac u mlakom mleku sa šećerom i malo brašna.
  • Prekriti krpom i ostaviti 10 minuta.
  • Nakon 10 minuta otkriti i dodati mast.
  • Zatim dodati žumanca i sve sjediniti.
  • Zatim postepeno dodavati brašno uz mešanje.
  • Dobro umesiti testo bez dodavanja dodatnog brašna.
  • Testo podeliti u 5 jufki i ostaviti da nakvasa.
  • U međuvremenu skuvati filove.
  • Za prvi fil udinstati jabuke i šećer dok sva voda ne ispari, ostaviti da se ohladi.
  • Za drugi fil u mleku sa dodatkom šećera zakuvati mak i suvo grožđe dok se fil ne zgusne, ostaviti da se ohladi.
  • Za treći fil u mleku sa dodatkom šećera zakuvati orahe dok se fil ne zgusne, ostaviti da se ohladi.
  • Jufke su nakvasale i svaku jufku treba rastanjiti na veličinu pleha (20 x 30cm).
  • U pleh ređati kora – fil mak – kora – fil jabuke – kora – fil orasi – kora – džem od kajsija.
  • Slaganje završiti petom korom koju zatim premazati blago ulupanim belancetom i posuti kašikom kristal šećera.
  • Peći 20 minuta na 220 stepeni C.
  • Kada porumeni, pokriti alu-folijom i peći još 30-35 minuta na istoj temperaturi.
  • Pečeni kolač prohladiti pre sečenja.

Prijatno!

Video recept: https://www.youtube.com/watch?v=2iBKKAwNr6o

Marija Milošević

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
 

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Bakina pita – Marija Milošević

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu – Recepti i Kuvar online

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija – Recepti i Kuvar online

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci – Medeno srce

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.