Banica sa sirom – Snežana Knežević

0
2698
Banica sa sirom - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Banica sa sirom - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Vreme potrebno za čitanje: 3 minuta

Banica sa sirom – recept za moju banicu je nastao tako što sam pokušala da vratim sećanje na detinjstvo i moju baku, koja je pravila pravu domaću banicu sa korama koje je razvlačila oklagijom, filovala samo sirom i pekla ispod vršnika, koji se zatrpavao u pepeo i žar.

Moja banica je pravljena sa kupovnim korama i kada sam je napravila i samu sebe sam iznenadila koliko je po ukusu i izgledu podsećala na pravu bakinu banicu. Zato sam odlučila da recept podelim sa vama.

Banica sa sirom - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Banica sa sirom – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online

Banica sa sirom – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online

banica sa sirom Snezana Knezevic 01

Banica sa sirom – recept za moju banicu je nastao tako što sam pokušala da vratim sećanje na detinjstvo i moju baku, koja je pravila pravu domaću banicu sa korama koje je razvlačila oklagijom, filovala samo sirom i pekla ispod vršnika, koji se zatrpavao u pepeo i žar.

Banica sa sirom, sastojci:

  • 6 komada jaja
  • 400 g belog sira (u kockama)
  • 500 ml jogurta
  • 150 ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli (ili po ukusu u zavisnosti od slanoće sira)

Banica sa sirom, priprema:

 

  1. Okruglu teflonsku tepsiju podmažite trećinom ulja. U dublju posudu stavite jaja, izmrvljen sir, polovinu količine jogurta, drugu trećinu ulja i so po ukusu. Masa treba da bude žitka.
    banica sa sirom Snezana Knezevic 02
  2. Odvojite jednu šolju fila, jer trebaće vam za preliv koji ide odozgo. Uzimajte po jednu koru, namažite je celu filom i urolajte a onda je dodatno savijte u puža.
    banica sa sirom Snezana Knezevic 03
  3. Slaganje banice počnite od sredine tepsije, tako što na sredinu stavite prvu koru savijenu u puža. Mažite kore i rolajte i tako urolane samo nastavljajte jednu na drugu u krug dok ne potrošite pripremljene namirnice i popunite tepsiju.
    banica sa sirom Snezana Knezevic 04
  4. Za preliv upotrebite šolju fila i dodajte ostatak jogurta i ulja i ovim prelijte složenu banicu. Ostavite je da upije jogurt a za to vreme zagrejte rernu na 200 C stepeni i stavite banicu da se peče.
    banica sa sirom Snezana Knezevic 05
  5. Kada banica porumeni, za nekih pola sata, izvadite je iz rerne i poprskajte sa malo hladne vode. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.
    banica sa sirom Snezana Knezevic 06
  6. Banicu iskidajte rukama i poslužite. Prijatno!
    banica sa sirom Snezana Knezevic 07

Savet: Izvorno banica se iskida rukama i posluži. Ne jede se viljuškom i nožem i moraću da priznam da je tada najsladja za jesti.Što se tiče maslinovog ulja, ja njega koristim jer mi jedino ono odgovara u zdavstvenom smislu a vi možete da koristite suncokretovo ulje ili mast u zavisnosti šta više volite.

Snežana Knežević

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!