Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Banica sa sirom – Snežana Knežević

0

Banica sa sirom – recept za moju banicu je nastao tako što sam pokušala da vratim sećanje na detinjstvo i moju baku, koja je pravila pravu domaću banicu sa korama koje je razvlačila oklagijom, filovala samo sirom i pekla ispod vršnika, koji se zatrpavao u pepeo i žar.

Moja banica je pravljena sa kupovnim korama i kada sam je napravila i samu sebe sam iznenadila koliko je po ukusu i izgledu podsećala na pravu bakinu banicu. Zato sam odlučila da recept podelim sa vama.

Banica sa sirom - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Banica sa sirom – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online
Banica sa sirom - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Banica sa sirom - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online

Banica sa sirom - recept za moju banicu je nastao tako što sam pokušala da vratim sećanje na detinjstvo i moju baku, koja je pravila pravu domaću banicu sa korama koje je razvlačila oklagijom, filovala samo sirom i pekla ispod vršnika, koji se zatrpavao u pepeo i žar.
Obrok Doručak
Kuhinja Srpska/Srbijanska
Vreme pripreme 15 minutes
Termicka obrada 30 minutes
Ukupno vreme 1 hour
Broj osoba 10 osoba

Sastojci

  • 6 komada jaja
  • 400 g belog sira u kockama
  • 500 ml jogurta
  • 150 ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli ili po ukusu u zavisnosti od slanoće sira

Uputstvo za pripremu

  1. Okruglu teflonsku tepsiju podmažite trećinom ulja. U dublju posudu stavite jaja, izmrvljen sir, polovinu količine jogurta, drugu trećinu ulja i so po ukusu. Masa treba da bude žitka.
    Banica sa sirom - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
  2. Odvojite jednu šolju fila, jer trebaće vam za preliv koji ide odozgo. Uzimajte po jednu koru, namažite je celu filom i urolajte a onda je dodatno savijte u puža.
    Banica sa sirom - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
  3. Slaganje banice počnite od sredine tepsije, tako što na sredinu stavite prvu koru savijenu u puža. Mažite kore i rolajte i tako urolane samo nastavljajte jednu na drugu u krug dok ne potrošite pripremljene namirnice i popunite tepsiju.
    Banica sa sirom - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
  4. Za preliv upotrebite šolju fila i dodajte ostatak jogurta i ulja i ovim prelijte složenu banicu. Ostavite je da upije jogurt a za to vreme zagrejte rernu na 200 C stepeni i stavite banicu da se peče.
    Banica sa sirom - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
  5. Kada banica porumeni, za nekih pola sata, izvadite je iz rerne i poprskajte sa malo hladne vode. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.
    Banica sa sirom - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
  6. Banicu iskidajte rukama i poslužite. Prijatno!
    Banica sa sirom - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online

Beleške

Savet: Izvorno banica se iskida rukama i posluži. Ne jede se viljuškom i nožem i moraću da priznam da je tada najsladja za jesti.Što se tiče maslinovog ulja, ja njega koristim jer mi jedino ono odgovara u zdavstvenom smislu a vi možete da koristite suncokretovo ulje ili mast u zavisnosti šta više volite.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.