Bazični recept za kuvanje integralnog pirinča (i drugih žitarica) – Cvijeta Mesić

Bazični recept za kuvanje integralnog pirinča (i drugih žitarica) – Cvijeta Mesić

U biljnom kraljevstvu integralne žitarice predstavljaju centar.

Žitarice u zrnu imaju jedinstvene odlike, jer su u isti mah i seme i plod. U njima su spojeni početak i kraj vegetacionog ciklusa pa tako predstavljaju najuravnoteženiju hranu za potrebe ljudi.

Integralne žitarice koje koristimo u svakodnevnoj makrobiotičkoj ishrani su: pirinač, ječam, proso, pšenica, ovas, kukuruz, heljda.

Varijacija 1.

Staviti sve sastojke u ekspres lonac, zatvoriti poklopac i kad počne da pišti staviti vatru na minimum i kuvati oko 40 minuta. Prijatno.

Varijacija 2.

Meko kuvani integralni pirinač (i druge žitarice)

  • 1 šolja integralnog pirinča
  • 4 do 5 šolja vode
  • Na vrh noža morske soli

Kuva se na isti našin kao i čvrsta žitarica ali je odnos vode i žitarice drugačiji,i da bi se dobila kremasta žitarica. Može da se kuva i u ekspres loncu. Prijatno.

www.cvijetamesic.rs

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Bazični recept za kuvanje integralnog pirinča (i drugih žitarica) – Cvijeta Mesić

  • 1 šolja integralnog pirinča
  • 2 šolje vode na šolju pirinča
  • Na vrh noža morske soli
  1. Oprati pirinač i staviti ga u šerpu. Dodati vodu. Staviti ga na vatru bez poklopca, dok provri. Onda dodati prstohvat soli, poklopiti šerpu i na najslabijoj vatri kuvati 50tak minuta (dok ne upije vodu). Prijatno

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Bazični recept za kuvanje integralnog pirinča (i drugih žitarica) – Cvijeta Mesić

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.