Bele kiflice – kiflice koje su obeležile moje detinjstvo i mladost. Uvek kad bi mama pitala šta da mesi ja bih rekla: “Bele kiflice!” Nikad mi nije bilo jasno otkud tolika ljubav prema njima pored bezbroj drugih poslastica?
Verovatno zato što one što duže stoje sve su lepše, nikada se nestvrdnu sasvim, a i tada su prhke i tope se u ustima. Mast je ta koja ove kiflice čini tako posebnim 🙂
Mama ih je uvek nadevala orasima, ali ih ja ovog puta nadevala tamnim kremom bez trans masnih kiselina. Ukus je predivan i nisam pogrešila što sam promenila punjenje.
Bele kiflice – Javorka Filipović
Bele kiflice – kiflice koje su obeležile moje detinjstvo i mladost. Uvek kad bi mama pitala šta da mesi ja bih rekla: “Bele kiflice!” Nikad mi nije bilo jasno otkud tolika ljubav prema njima pored bezbroj drugih poslastica?
- 300 gr masti
- 2 kašike šećera u prahu
- 1 kašika kristal šećer
- 3 komada žumanceta
- 200 ml mleka
- 40 gr svežeg kvasca
- 600 gr brašna
Nadev:
- mleveni orasi (po želji)
- džem (po želji)
- kremić (po želji)
- Masti odmeriti 250 g i preprati je iz 7 voda. A kako to uraditi?
U dublju posudu staviti mast i preliti hladnom vodom tek da malo prekrije mast. Kašikom mešati smesu da što više vode udje u mast, i tako 7 puta ponavljati. Višak vode svaki put odasuti, naliti novu vodu i videćete da će vam svaki sledeći put trebati sve manje vode a mast će biti sve kremastija i belja. Tako ćete dobiti malo više od 300 g masti, ali vi odmerite samo 300 g.
Na ovaj način mast će izgubiti onaj ukus prženja i miris čvaraka, biće kremastija, rastresitija a kolači ukusniji i niko neće ni osetiti mast u njima. - Mleko zagrejati, dodati kašiku kristal šećera i izmrvljen kvasac. Ostaviti ga 10-tak minuta da nadodje.
U posudi za mešenje umutitit mast sa šećerom u prahu i žumancima. Dodati polovinu potrebnog brašna i nadošao kvasac. Uz dodatak preostalog brašna umesiti glatko masno testo. Ostaviti ga 15 minuta da naraste. - Testo podeliti na 8 loptica, svaku rastanjiti u krug, iseći na 8 trouglova. Trouglove nadevati po želji i saviti u kiflice.
Pripremljene kiflice redjati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni da ostanu bele. - Tople kiflice uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom.
Čuvati ih u dobro zatvorenoj limenoj kutiji i uživati.
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!