Bele kiflice – Javorka Filipović

2

Bele kiflice – kiflice koje su obeležile moje detinjstvo i mladost. Uvek kad bi mama pitala šta da mesi ja bih rekla: „Bele kiflice!“ Nikad mi nije bilo jasno otkud tolika ljubav prema njima pored bezbroj drugih poslastica?

Verovatno zato što one što duže stoje sve su lepše, nikada se nestvrdnu sasvim, a i tada su prhke i tope se u ustima. Mast je ta koja ove kiflice čini tako posebnim 🙂

Mama ih je uvek nadevala orasima, ali ih ja ovog puta nadevala tamnim kremom bez trans masnih kiselina. Ukus je predivan i nisam pogrešila što sam promenila punjenje.

Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije >>>

Bele kiflice - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Bele kiflice – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online
Bele kiflice - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Bele kiflice - Javorka Filipović

Bele kiflice - kiflice koje su obeležile moje detinjstvo i mladost. Uvek kad bi mama pitala šta da mesi ja bih rekla: "Bele kiflice!" Nikad mi nije bilo jasno otkud tolika ljubav prema njima pored bezbroj drugih poslastica?
Obrok Desert
Kuhinja Srpska/Srbijanska
Vreme pripreme 20 minutes
Termicka obrada 30 minutes
Ukupno vreme 1 hour 20 minutes
Broj osoba 10 osoba

Sastojci

  • 300 gr masti
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 kašika kristal šećer
  • 3 komada žumanceta
  • 200 ml mleka
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 600 gr brašna

Nadev:

  • mleveni orasi po želji
  • džem po želji
  • kremić po želji

Uputstvo za pripremu

  1. Masti odmeriti 250 g i preprati je iz 7 voda. A kako to uraditi? U dublju posudu staviti mast i preliti hladnom vodom tek da malo prekrije mast. Kašikom mešati smesu da što više vode udje u mast, i tako 7 puta ponavljati. Višak vode svaki put odasuti, naliti novu vodu i videćete da će vam svaki sledeći put trebati sve manje vode a mast će biti sve kremastija i belja. Tako ćete dobiti malo više od 300 g masti, ali vi odmerite samo 300 g. Na ovaj način mast će izgubiti onaj ukus prženja i miris čvaraka, biće kremastija, rastresitija a kolači ukusniji i niko neće ni osetiti mast u njima.
  2. Mleko zagrejati, dodati kašiku kristal šećera i izmrvljen kvasac. Ostaviti ga 10-tak minuta da nadodje. U posudi za mešenje umutitit mast sa šećerom u prahu i žumancima. Dodati polovinu potrebnog brašna i nadošao kvasac. Uz dodatak preostalog brašna umesiti glatko masno testo. Ostaviti ga 15 minuta da naraste.
  3. Testo podeliti na 8 loptica, svaku rastanjiti u krug, iseći na 8 trouglova. Trouglove nadevati po želji i saviti u kiflice. Pripremljene kiflice redjati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni da ostanu bele.
  4. Tople kiflice uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom. Čuvati ih u dobro zatvorenoj limenoj kutiji i uživati.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Preporučujemo Članci ovog autora

2 Komentara

  1. Slađana Šćekić kaže

    Malo je reći da su predivne ….probala i uživala 😉

    1. Javorka Filipović kaže

      Hvala. Drago mi je da su vam se svidele.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.