Bulgur - jedina namirnica koja može da zameni hleb (RECEPT) - foto Wikipedia by Joyous!
Bulgur - jedina namirnica koja može da zameni hleb (RECEPT) - foto Wikipedia by Joyous!

Bulgur – naime, reč je o specifično pripremljenoj pšenici kako bi joj se time skratilo vreme pripreme. Može se koristiti više vrsta, ali se obično upotrebljava Durum pšenica. Zrno se najpre oguli, opere, suši ili peče na suncu ili u pećnici i nakon toga posebnim kamenom lomi u mlinu.

On je zapravo usitnjena pšenica koja je bogatija vitaminima i mineralima u odnosu na rafiniranu, kod koje prilikom obrade dolazi do uklanjanja mnogih poželjnih sastojaka.

Njegova upotreba datira još pre 4.000 godina kada se pojavila u zemljama Mediterana, a najzastupljenija je u kuhinji Bliskog istoka. Oko 2.800 godine pre Hrista kineski car Šen Nung ju je proglasio svetom žitaricom. Po biblijskoj literaturi pojavljuje se najpre kod naroda Babilona, Hetita i Židova, a potom u arapskoj, izraelskoj, egipatskoj i rimskoj civilizaciji.

PROČITAJ: UKUSAN OBROK ZA 10 MINUTA – BULGUR

Bogat je karbohidratima, koji su primaran izvor energije kod mnogih ljudi. Takođe, ima najvišu proteinsku vrednost od svih žitarica, a pored toga sadrži vitamine B i cink i gvožđe, kao i vlakna. Preporučuje se kod dijeta upravo zbog karbohidrata i dijetetskih vlakana koja pomažu kod borbe protiv raka, dijabetesa i bolesti srca. Kada ga uporedimo sa smeđim pirinčem, bulgur ima duplo manje kalorija i duplo više dijeteteskih vlakana.

Nizak udeo masti, visok udeo vlakana, umeren udeo proteina i bogatstvo minerala čine bulgur jako dobrim prehrambenim izborom. Ima veću hranljivu vrednost od kus kusa i pirinča, pa se koristi i kao njihova zamena.

Bulgur tonificira bubrege, hrani srce, smiruje i fokusira um. Koristi se i kod menopauzne iritabilnosti. Posebno je dobar za decu i srarije osobe.

Jedina mana mu je što kao i pšenica, sadrži gluten, pa osobe koje su intolerantne na njega treba da ga jedu u manjoj količini ili neko vreme u potpunosti da ga izbegavaju.

Jedan tanjir bulgura može da zadovolji 60 odsto vaših dnevnih potreba, a smatra se da ukoliko ga žene koriste u svakodnevnoj ishrani da imaju znatno niži indeks telesne mase i uži struk.

Može se koristiti kao zamena za hleb, kao prilog raznim vrstama variva, karija, umesto pirinča za pilav kao i dodatak salatama.

Bulgur - jedina namirnica koja može da zameni hleb (RECEPT) - foto Wikipedia by Joyous!
Bulgur – jedina namirnica koja može da zameni hleb (RECEPT) – foto Wikipedia by Joyous!

Ovo je najednostavniji recept za kuvani bulgur uz koji ćete zavoleti ukus ove super namirnice.

Kuvani bulgur, sastojci:

  • šolja bulgura (2,5dl ili oko 200g)
  • kockica putera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • veći čen belog luka
  • 1/3-1/2 kašičice morske soli
  • oko 3,5 dl ključale vode
  • kašika seckanog peršuna ili korijandera

Kuvani bulgur, postupak:

  • Stavite vodu da proključa.
  • U drugu, veću šerpu, ubacite puter, maslinovo ulje i sitno naseckan čen belog luka. Dinstajte ovu smesu na srednjoj vatri i povremeno promešajte. Sačekajte dok luk ne počne da se prži. Kad počne da miriše, ali da i dalje ostane beo, dodajte bulgur i mešajte dok se fino ne obloži uljem i postane staklast.
  • Smanjite vatru na srednje-tihu ili tihu, posolite i dodajte ključalu tečnost. Promešajte i poklopite. Primetićete da će tečnost vrlo brzo nestati, ali nastavite da kuvate nekih 5-6 minuta, dok bulgur ne počne da se lepi za dno šerpe. U međuvremenu, jednom promešajte viljuškom ili štapićima i probajte da li je odgovarajuće slanoće.

PROČITAJ: ZDRAV DORUČAK

Sklonite sa ringle i ostavite poklopljeno 5-10 minuta da odmori.
Zrna bulgura će biti slepljena, ali ih samo rastresite viljuškom ili štapićem. Od tad, bulgur će ostati u takvom obliku dok bude trajao – bilo da ga iskoristite istog dana, bilo da ga ostavite u frižideru.

Kuvani bulgur, serviranje:

Dodajte seckani peršun, korijander, biber ili već začine po vašem izboru ili ga ostavite u tako prirodnom izdanju. U ovu smesu možete dodati kuvanu piletinu, dinstano ili sveže povrće, kao i malo pavlake ili grčkog jogurta. Dobro će doći kao prilog uz glavno jelo, ali i kao lagana salata u prolećne dane koja će vam obezbediti potrebnu energiju za čitav dan.

Uživajte i prijatno!

Izvor: BKTVnews.com

Fotografija by Joyous!Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6503449

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!