Burek ili pita? – Snežana Knežević

0

Kada sam pravila ovu pitu ili burek, nisam bila sigurna kako bih nazvala recept. Nema nikakve veze, u načinu pravljenja sa burekom iz pekare, mada kada se ispeče ima ukus pravog bureka.

Doduše i liči na pekarski burek. Jednostavno je za pravljenje pa vam zato preporučujem da probate da napravite, ako ste ljubitelj bureka. Možete da preskočite sir i da stavite neki drugi nadev ili jednostavno ostavite prazno. Sve je na vama i onako kako vi volite.

Burek ili pita? - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Burek ili pita? – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online
Burek ili pita? - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Burek ili pita? - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online

Kada sam pravila ovu pitu ili burek, nisam bila sigurna kako bih nazvala recept. Nema nikakve veze, u načinu pravljenja sa burekom iz pekare, mada kada se ispeče ima ukus pravog bureka.
Obrok Doručak
Kuhinja Srpska/Srbijanska
Vreme pripreme 10 minutes
Termicka obrada 20 minutes
Ukupno vreme 40 minutes
Broj osoba 4 osobe

Sastojci

  • 500 g kora za pitu
  • 300 g belog sira u kockama
  • 250 ml mineralne vode tople
  • 150 ml masti ili ulja
  • 1 kašičica soli po ukusu

Uputstvo za pripremu

  1. U dubljoj posudi pomešati toplu vodu, mast i so (paziti na količinu soli ako je sir slan).Uzeti odgovarajuću tepsiju ili šerpu srednje dubine i podmazati je mašću. Na dno staviti 2 kore, koje ste poprskali pripremljenom mešavinom, ali kore ukrstite i ostavite krajeve da vise preko posude. Odvojiti i 2 kore za odozgo a ostatak kora zgužvati, umakati u smesu od vode i ulja i slagati u šerpu /polovinu kora/.
    Burek ili pita? - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
  2. Sada naneti izmrvljen sir i opet slagati ostatak zgužvanih kora umočenih u smesu od vode i masti.
    Burek ili pita? - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
  3. Odozgo staviti preostale 2 kore i njih poprskajte smesom, preklopiti prema unutra kore koje vise preko šerpe i zaliti ostatkom smese od vode i masti.
    Burek ili pita? - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
  4. Za to vreme zagrejati rernu na 250″C i staviti burek da se peče dok ne porumeni. Burek je pečen za možda nekih 20 minuta. Izvadite ga iz rerne, prevrnite na odgovarajuću tacnu ili tanjir.
  5. Sačekajte nekih desetak minuta i burek isecite na parčiće i dok je još vruć poslužite uz jogurt ili po želji.
    Burek ili pita? - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
  6. Prijatno!
    Burek ili pita? - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.