Burek ili pita? – Snežana Knežević

Kada sam pravila ovu pitu ili burek, nisam bila sigurna kako bih nazvala recept. Nema nikakve veze, u načinu pravljenja sa burekom iz pekare, mada kada se ispeče ima ukus pravog bureka.

Doduše i liči na pekarski burek. Jednostavno je za pravljenje pa vam zato preporučujem da probate da napravite, ako ste ljubitelj bureka. Možete da preskočite sir i da stavite neki drugi nadev ili jednostavno ostavite prazno. Sve je na vama i onako kako vi volite.

Burek ili pita? - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Burek ili pita? – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online

Burek ili pita? – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online

Kada sam pravila ovu pitu ili burek, nisam bila sigurna kako bih nazvala recept. Nema nikakve veze, u načinu pravljenja sa burekom iz pekare, mada kada se ispeče ima ukus pravog bureka.

Pita ili burek, sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 300 g belog sira (u kockama)
  • 250 ml mineralne vode (tople)
  • 150 ml masti (ili ulja)
  • 1 kašičica soli (po ukusu)

Pita ili burek, priprema:

 

  1. U dubljoj posudi pomešati toplu vodu, mast i so (paziti na količinu soli ako je sir slan).Uzeti odgovarajuću tepsiju ili šerpu srednje dubine i podmazati je mašću. Na dno staviti 2 kore, koje ste poprskali pripremljenom mešavinom, ali kore ukrstite i ostavite krajeve da vise preko posude. Odvojiti i 2 kore za odozgo a ostatak kora zgužvati, umakati u smesu od vode i ulja i slagati u šerpu /polovinu kora/.
  2. Sada naneti izmrvljen sir i opet slagati ostatak zgužvanih kora umočenih u smesu od vode i masti.
  3. Odozgo staviti preostale 2 kore i njih poprskajte smesom, preklopiti prema unutra kore koje vise preko šerpe i zaliti ostatkom smese od vode i masti.
  4. Za to vreme zagrejati rernu na 250″C i staviti burek da se peče dok ne porumeni.
    Burek je pečen za možda nekih 20 minuta. Izvadite ga iz rerne, prevrnite na odgovarajuću tacnu ili tanjir.
  5. Sačekajte nekih desetak minuta i burek isecite na parčiće i dok je još vruć poslužite uz jogurt ili po želji.
  6. Prijatno!

Snežana Knežević

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Burek ili pita? – Snežana Knežević

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.