Kada sam pravila ovu pitu ili burek, nisam bila sigurna kako bih nazvala recept. Nema nikakve veze, u načinu pravljenja sa burekom iz pekare, mada kada se ispeče ima ukus pravog bureka.
Doduše i liči na pekarski burek. Jednostavno je za pravljenje pa vam zato preporučujem da probate da napravite, ako ste ljubitelj bureka. Možete da preskočite sir i da stavite neki drugi nadev ili jednostavno ostavite prazno. Sve je na vama i onako kako vi volite.
Burek ili pita? – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online
Kada sam pravila ovu pitu ili burek, nisam bila sigurna kako bih nazvala recept. Nema nikakve veze, u načinu pravljenja sa burekom iz pekare, mada kada se ispeče ima ukus pravog bureka.
Pita ili burek, sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 300 g belog sira (u kockama)
- 250 ml mineralne vode (tople)
- 150 ml masti (ili ulja)
- 1 kašičica soli (po ukusu)
Pita ili burek, priprema:
- U dubljoj posudi pomešati toplu vodu, mast i so (paziti na količinu soli ako je sir slan).Uzeti odgovarajuću tepsiju ili šerpu srednje dubine i podmazati je mašću. Na dno staviti 2 kore, koje ste poprskali pripremljenom mešavinom, ali kore ukrstite i ostavite krajeve da vise preko posude. Odvojiti i 2 kore za odozgo a ostatak kora zgužvati, umakati u smesu od vode i ulja i slagati u šerpu /polovinu kora/.
- Sada naneti izmrvljen sir i opet slagati ostatak zgužvanih kora umočenih u smesu od vode i masti.
- Odozgo staviti preostale 2 kore i njih poprskajte smesom, preklopiti prema unutra kore koje vise preko šerpe i zaliti ostatkom smese od vode i masti.
- Za to vreme zagrejati rernu na 250″C i staviti burek da se peče dok ne porumeni.
Burek je pečen za možda nekih 20 minuta. Izvadite ga iz rerne, prevrnite na odgovarajuću tacnu ili tanjir. - Sačekajte nekih desetak minuta i burek isecite na parčiće i dok je još vruć poslužite uz jogurt ili po želji.
- Prijatno!
Snežana Knežević
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!