Cicvara – starinski recept

Cicvara je staro tradicionalno jelo, koje je bilo jako popularno stara vremena u Srbiji, Crnoj Gori i Hercegovini. Ovaj način pripreme cicvare je stariji od 100 godina.

Cicvara se pravi od brašna, maslaca i sira. U stara vremena, cicvara se pravila na jedan način u gradu, a malo drugačije na selu.

U gradu su, najčešće, u tavu prvo stavljali sir sa nešto vode. Kada bi se sir rastopio, a voda proključala, dodavalo bi se brašno, pa bi se onda masa mešala i kuvala. Kada bi cicvara bila skoro gotova, dodavali bi još malo maslaca ili kajmaka, pa bi je još malo kuvali i zatim servirali u tanjire, dok je još topla.

Na selu bi prvo u tavu stavili maslac ili kajmak sa nešto malo vode. Kad bi to prokuvalo, sipali bi brašno. Kada sve bude ukuvano, udrobili bi sir i mleko, pa bi kuvali dok se sir ne istopi.

Za pripremu cicvare koristilo se kukuruzno brašno.

Izvor: Srpska narodna jela i pića, dr Jovan Erdeljanović, 1908. Objavljeno u informativne svrhe.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Brzi uštipci – idealno za decu i (ne)najavljene goste

Brzi uštipci - najlakša zanimacija za decu i (ne)najavljene goste. Mogu se služiti slatki i slani.