Cicvara, Wikipedia, autor Micki
Cicvara, Wikipedia, autor Micki

Cicvara je staro tradicionalno jelo, koje je bilo jako popularno stara vremena u Srbiji, Crnoj Gori i Hercegovini. Ovaj način pripreme cicvare je stariji od 100 godina.

Cicvara se pravi od brašna, maslaca i sira. U stara vremena, cicvara se pravila na jedan način u gradu, a malo drugačije na selu.

U gradu su, najčešće, u tavu prvo stavljali sir sa nešto vode. Kada bi se sir rastopio, a voda proključala, dodavalo bi se brašno, pa bi se onda masa mešala i kuvala. Kada bi cicvara bila skoro gotova, dodavali bi još malo maslaca ili kajmaka, pa bi je još malo kuvali i zatim servirali u tanjire, dok je još topla.

Na selu bi prvo u tavu stavili maslac ili kajmak sa nešto malo vode. Kad bi to prokuvalo, sipali bi brašno. Kada sve bude ukuvano, udrobili bi sir i mleko, pa bi kuvali dok se sir ne istopi.

Za pripremu cicvare koristilo se kukuruzno brašno.

Izvor: Srpska narodna jela i pića, dr Jovan Erdeljanović, 1908. Objavljeno u informativne svrhe.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!