Čokoladne žerbo šnite – Javorka Filipović

Žerbo šnite u izmenjenoj varijanti za sve ljubitelje čokolade.

Čokoladne žerbo šnite - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Čokoladne žerbo šnite – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije >>>

Pročitajte intervju sa Javorkom Filipović, OVDE >>>

Čokoladne žerbo šnite – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Žerbo šnite u izmenjenoj varijanti za sve ljubitelje čokolade.

  • 200 g maslaca
  • 100 g kristal šećera
  • 1 komad žumance
  • 50 ml mleka
  • 1 kesica vanilin secera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 0,5 kašičice soli
  • narendane limunove korice (malo)
  • 400 g mekog brasna (oko 400 gr)
  • 200 ml slatke pavlake
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 2 komada jajeta
  • 1 komad belance
  • 2 kašike brašna
  • 3 kašike mleka
  • 100 g čokolade (za testo)
  • 2 kašike ulja
  1. Prvo napravimo fil. U šerpi zagrejati pavlaku, dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se čokolada ne istopi. Skloniti s ringle, dodati jaja i umutiti sve mikserom. Brašno razmutiti u mleku pa sjediniti s prethodnim filom i dobro izmešati. Ostaviti fil da se ohladi dok vi pripremite kore.
  2. U mlakom mleku rastvoriti 1 kašičicu šećera i izmrvljeni kvasac.
    Umutiti maslac i šećer, dodati žumance i vanilin šećer i sve sjediniti. Od brašna odvojiti 2 kašike za premesivanje testa, ostatak brašna pomešati s praškom za pecivo. Dodati nadošli kvasac i uz postepeno dodavanje brašna umesti glatko masno testo. Testo podeliti na 3 jednake loptice, kod mene je svaka merila po 300 g.
  3. Pleh veličine 20×30 cm obložiti papirom za pečenje. Od svake loptice razvući koru veličine pleha. To će vam najlakše ići na papiru za pečenje, prenesete sa njim u pleh i samo skinete papir.
  4. Na prvu koru staviti polovinu fila, preko ide druga kora, fil i na kraju treća kora. Svaku koru malo viljuškom izbockati da bi bolje prionula uz fil.
  5. Zagrejati rernu na 180 stepeni i peći žerbo kocke oko 30 minuta.
  6. Kolač prohladiti i preliti glazurom. Ostaviti ga u frižideru bar jedan dan da se lepo ohladiti i seći na kocke po želji.
Što duže stoji kolač je sve bolji.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Čokoladne žerbo šnite – Javorka Filipović

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.