Crne kupus kifle sa filom od sira i sremuša – Snežana Kitanović

Crne kupus kifle sa filom od sira i sremuša od kako sam otkrila ovu čarobnu biljčicu, redovno je kupujem svakog proleća i od nje pravim pite i salate.

Nijedna biljka nije tako delotvorna u čišćenju krvi, želuca i creva kao ova i zato je idealna za detoksikaciju organizma posle duge zime. U narodu vlada mišljenje da nijedna biljka ne čisti tako dobro sistem za varenje i krv kao ova.

Sremuš ima veliku lekovitu moć, a kažu da ga i medvedi traže kad se probude iz dubokog zimskog sna da bi njime očistili želudac, creva i krv, pa je otud i jedno od narodnih imena ove biljke medveđi luk. Pošto sušenjem gubi svojstva, treba ga jesti isključivo u svežem stanju. Posle hladne zime fantastičnom brzinom čisti organizam od štetnih materija jer u sebi sadrži obilje eteričnih ulja, vredne mineralne soli, šećer, vitamin C, karotin, belančevine, masti i alicin. Lekoviti delovi biljke su mladi prolećni listovi, koji se beru u aprilu i maju, kao i lukovice, koje se skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima.

Crne kupus kifle sa filom od sira i sremuša - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online
Crne kupus kifle sa filom od sira i sremuša – Snežana Kitanović – Recepti i Kuvar online

Crne kupus kifle sa filom od sira i sremuša – Snežana Kitanović – Recepti i Kuvar online

Crne kupus kifle sa filom od sira i sremuša – od kako sam otkrila ovu čarobnu biljčicu, redovno je kupujem svakog proleća i od nje pravim pite i salate.

  • 250 gr. mleka
  • 0,5 kašičica šećera
  • 0,5 kvasca
  • 1 šoljica ulja ((od kafe, one najmanje))
  • 1 žumance
  • 300 gr crnog brašna ; (T – 1100)
  • 100 gr heljdinog brasna

Fil:

  • 3 kašike masti
  • 1 žumance
  • 0,5 čaše kisele pavlake
  • 300 gr sira
  • 1 veza sremuša
  1. Sve zamesiti i ostaviti da odstoji 15min. a zatim testo podeliti na 2 dela.
  2. Umutiti mast sa jednim žumancem.
  3. Svaki deo testa rastanjiti na veličnu pleha pa premazati mašću.
  4. Preko namazati sa malo pavlake pa posuti sirom i iseckanim sremušem.
  5. Uviti svaku koru u rolat i tanjirićem seći u cik-cak odozdo na gore i obrnuto i ostaviti 1h da testo nadođe.
  6. Premazati belancetom, posuti susamom i peći oko 25-30min. na 200C.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Crne kupus kifle sa filom od sira i sremuša – Snežana Kitanović

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.