Crne kupus kifle sa filom od sira i sremuša - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online
Crne kupus kifle sa filom od sira i sremuša - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online

Crne kupus kifle sa filom od sira i sremuša od kako sam otkrila ovu čarobnu biljčicu, redovno je kupujem svakog proleća i od nje pravim pite i salate.

Nijedna biljka nije tako delotvorna u čišćenju krvi, želuca i creva kao ova i zato je idealna za detoksikaciju organizma posle duge zime. U narodu vlada mišljenje da nijedna biljka ne čisti tako dobro sistem za varenje i krv kao ova.

Sremuš ima veliku lekovitu moć, a kažu da ga i medvedi traže kad se probude iz dubokog zimskog sna da bi njime očistili želudac, creva i krv, pa je otud i jedno od narodnih imena ove biljke medveđi luk. Pošto sušenjem gubi svojstva, treba ga jesti isključivo u svežem stanju. Posle hladne zime fantastičnom brzinom čisti organizam od štetnih materija jer u sebi sadrži obilje eteričnih ulja, vredne mineralne soli, šećer, vitamin C, karotin, belančevine, masti i alicin. Lekoviti delovi biljke su mladi prolećni listovi, koji se beru u aprilu i maju, kao i lukovice, koje se skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima.

Crne kupus kifle sa filom od sira i sremuša - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online
Crne kupus kifle sa filom od sira i sremuša – Snežana Kitanović – Recepti i Kuvar online

Crne kupus kifle sa filom od sira i sremuša – Snežana Kitanović – Recepti i Kuvar online

crne kupus kifle sa filom od sira i sremusa Snezana Kitanovic recepti i kuvar online

Crne kupus kifle sa filom od sira i sremuša – od kako sam otkrila ovu čarobnu biljčicu, redovno je kupujem svakog proleća i od nje pravim pite i salate.

  • 250 gr. mleka
  • 0,5 kašičica šećera
  • 0,5 kvasca
  • 1 šoljica ulja ((od kafe, one najmanje))
  • 1 žumance
  • 300 gr crnog brašna ; (T – 1100)
  • 100 gr heljdinog brasna

Fil:

  • 3 kašike masti
  • 1 žumance
  • 0,5 čaše kisele pavlake
  • 300 gr sira
  • 1 veza sremuša
  1. Sve zamesiti i ostaviti da odstoji 15min. a zatim testo podeliti na 2 dela.
  2. Umutiti mast sa jednim žumancem.
  3. Svaki deo testa rastanjiti na veličnu pleha pa premazati mašću.
  4. Preko namazati sa malo pavlake pa posuti sirom i iseckanim sremušem.
  5. Uviti svaku koru u rolat i tanjirićem seći u cik-cak odozdo na gore i obrnuto i ostaviti 1h da testo nadođe.
  6. Premazati belancetom, posuti susamom i peći oko 25-30min. na 200C.
    crne kupus kifle sa filom od sira i sremusa Snezana Kitanovic recepti i kuvar online

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!