Da li je mleko stvarno zdravo? - Recepti i Kuvar online
Da li je mleko stvarno zdravo? - Image courtesy of [by Danilo Rizzuti] at FreeDigitalPhotos.net - Recepti i Kuvar online

Istraživanje naučnika Univerziteta u Upsali pokazalo je da pijenje mleka utiče na povećanje stope smrtnosti i doprinosi da kosti postaju podložnije prelomima, upravo suprotno onome što ste do sad mislili.

Izvor: Avaz.ba

U Švedskoj je urađena studija u tri okruga, gde su korišćeni podaci i gde je učestvovalo 61.433 žene između 39-74 godine, i 45.339 muškaraca, između 45-79 godina, gde je praćeno koliko učesnici studije piju mleko, a studija je objavljena u časopisu “British Medical Journal”.

Šta je bio krajnji rezultat? Iznenađenje nije bilo malo kad je studija pokazala da je kod žena koje su pile mleko, najmanje tri čaše dnevno, rizik od smrti bio dvostruko veći nego kod žena koje su pile mleko manje od jedne čaše dnevno! Pored toga,  ustanovljeno je da konzumiranje veće količine mleka povećava i rizik od preloma kostiju.

Kod žena koje su pile mleko po tri čaše dnevno, ustanovljen je 90 posto veći rizik od smrti, 60 posto veći rizik od preloma kuka i 15 posto veći rizik od preloma ostalih kostiju, od žena koje su pile manje mleka. Kod muškaraca su razlike u stopi smrtnosti bile manje izražene, a kada je reč o prelomima kostiju, razlika nije uočena.

Da li je mleko stvarno zdravo? - Recepti i Kuvar online
Da li je mleko stvarno zdravo? – Image courtesy of [by Danilo Rizzuti] at FreeDigitalPhotos.net – Recepti i Kuvar online

Takođe,  pedijatar Dejvid Ludvig, u dokumentu objavljenom u časopisu “Journal of the American Medical Association Pediatrics”  ukazao je na činjenicu da je rizik od preloma kostiju niži u zemljama u kojima se ne konzumira mleko i upućuje na činjenicu da postoje drugi izvori kalcijuma.

Među ostalim istraživanjima u časopisu “American Journal of Public Health”, objavljeno je i istraživanje, koje je pokazalo je da oni koji piju mleko, možda, povećavaju rizik od preloma kostiju za 50 posto. Osim toga, ovim istraživanjem su naučnici pokazali i da kalcijum ne štiti kosti u meri, u kojoj se pretpostavljalo. Nekoliko studija o suplementaciji kalcijumom otkrilo je da on ne utiče na smanjenje rizika od preloma kostiju. U tim studijama, vitamin D je označen kao mnogo delotvorniji, kada je reč o smanjenju ovog rizika.

Kod muškaraca, razne studije su pokazale da mleko i mlečni proizvodi  povećavaju rizik od raka prostate za 30-50 posto.  Takođe, ne bi trebalo zaboraviti bitnu činjenicu i da oko 65-75 posto svetskog stanovništva ima smanjenu sposobnost varenja laktoze, šećera iz mleka i mlečnih proizvoda.

Ako se govori o drugim i drugačijim izvorima kalcijuma, mora se spomenuti kelj, jer je jedna šolja sirovog kelja puna kalcijumom, a što znači da 3,5 šolja salate od kelja obezbjeđuje više kalcijuma od jedne čaše mleka. Mahunarke, kao pasulj, grašak i leblebije takođe su bogate kalcijumom. Od voća, pomorandža sadrži oko 60 mg kalcijuma.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije U slobodno vreme, kliknite na link: U SLOBODNO VREME. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Zdrav život, kliknite na link: ZDRAV ŽIVOT.

Ne propustite nijedan receptRecepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!