Đevreci.
Đevreci, sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna,
- 3 kašičice suvog kvasca,
- 2 ravne kašičice soli,
- 1 kašičica šećera,
- 2 kašike kisele pavlake,
- 300 ml mleka.
Za premazivanje pre pečenja:
- 1 jaje,
- 5 kašika mleka,
- po potrebi susam.
Za premazivanje pečenih đevreka:
- po potrebi ulje.
PROČITAJTE: Kako su se pravile kore za pitu ili gibanicu pre 100 godina?
Đevreci, priprema:
Za testo:
- U dublju posudu usuti brašno, dodati kvasac, šećer, so, kiselu pavlaku, uliti mlako mleko i zamesiti testo.
- Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti 30 minuta da odstoji.
- Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 4 dela, a zatim svaki deo podeliti na pola (dobijajući 8 delova). Uzeti dva dela i razviti ih u oblik valjka (iste dužine) i isprekrštati (kao pletenica kada se pravi-prebacivati jednu preko druge). Spojiti krajeve u krug (blago pritiskajući kako bi se testo zalepilo). Postupak ponoviti i sa preostalim testom (dobijajući još tri đevreka).
- Jaje i mleko razmutiti viljuškom i spustiti pripremljeni đevrek.
- U zasebnu posudu usuti susam, pa đevrek iz posude sa mlekom i jajetom prebaciti u posudu sa susamom, blago pritiskati svuda kako bi se susam zalepio za testo. Isto uraditi i sa preostala tri đevreka.
- Poređati ih u pleh obložen pek-papirom. Ostaviti ih da odstoje 10 minuta.
- Pleh sa đevrecima ubaciti u hladnu rernu, uključiti je na 200 stepeni i đevreke peći 20 minuta.
- Gotove đevreke izvaditi iz rerne i, tako vrele, premazati ih uljem. Prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade.
Vreme pripreme: 80 minuta
Broj porcija: 4
Težina pripreme: lako se priprema
Mrsno jelo
Savet: Za sve ljubitelje peciva. Veoma su ukusni i mekani. Probajte, prijatno!
Vesna Pavlović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!