Domaće sirinjavke.
Domaće sirinjavke, sastojci:
- 500 ml mlake vode
- 1 kockica kvasca
- 1 kašika soli
- oko 1 kg brašna
- 4 kašike masti
Za filovanje:
- 400 g sira
- 3 jaja
- 4 kašike masti
- malo kisele ili obične vode
PROČITAJ: Kako su se pravile kore za pitu ili gibanicu pre 100 godina?
Domaće sirinjavke, priprema:
- U mlakoj vodi razmutiti kvasac. Dodati so. Izmešati. Postepeno dodavati brašno i umesiti mekano testo, koje se ne lepi.
- Ostatak brašna iskoristiti za razvijanje kora.
- Testo odmah podeliti na 10 jufki.
- Umutiti jaja i dodati sir. Od pripremljenog fila odvojiti dve kašike sa strane.
- Mast rastopiti.
- Uzimati po jednu jufku i razvući oklagijom. Poprskati rastopljenom mašću i posuti fil od sira i jaja. Urolati koru pa je zamotati kao puža.
- Sirinjavke ređati u podmašćen pleh. Redom praviti dok se istroše sve jufke. Složene sirinjavke odozgo premazati mašću, zatim (odvojenom filu od sira i jaja dodati malo kisele ili obične vode, izmešati) premazati svaku sirinjavku.
- Tek kad se zavrsi sa motanjem uključiti rernu na 180 C.
- Peći sirinjavke dok fino ne požute.
- Služiti prohladjene sa jogurtom, kiselim mlekom ili pavlakom.
Jako su ukusne, mekane i sutradan!
Vreme pripreme: 100 minuta
Broj osoba: 10
Mrsno jelo
Danijela Žikić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!