Domaći hrskavi hleb bez mešenja
Domaći hrskavi hleb bez mešenja

Domaći hrskavi hleb bez mešenja može spremiti svako. Koncepcijski je malo drugačiji od onoga što je uobičajen način pripreme domaćeg hleba.

Napomena: koristi se malo kvasca, a period fermentacije je dosta duži. Za pečenje se koristi zatvorena (poklopljena) posuda (najbolje tučani, tj. lonac od livenog gvožđa, od 3-5 l). Posuda za pečenje se mora prvo zagrejati, to je važno.

Domaći hrskavi hleb, sastojci:

  • 600 gr brašna tip 400 ili tip 500 (možete praviti bilo kakve kombinacije, npr: 200 gr brašna od heljde, 100 gr kukuruznog integralnog i 300 gr brašna tip 400/500)
  • pola kašičice suvog kvasca (na vrh kašičice)
  • jedna kašičica soli
  • 480 gr vruće vode (obavezno vruća voda! – možete napraviti i kombinaciju, koja je još bolja: 450 gr vruće vode + 30 gr maslinovog ulja)
Domaći hrskavi hleb bez mešenja
Domaći hrskavi hleb bez mešenja

PROČITAJ: Gastronomski razgovori, Marina Ocokoljić, Umami testenine, šesta epizoda (VIDEO)

Domaći hrskavi hleb, priprema:

  • U posudu za mešenje prvo sipajte vodu, so i kvasac. Promešajte.
  • Dodajte brašno.
  • Zamesite testo, koristeći lopaticu za mešenje ili silikonsku kašiku, jer je testo jako lepljivo. Mesite samo par minuta, da se sve izjednači. Posudu za mešenje prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite da stoji 3 sata (ili više).
  • Testo premesite direktno u posudi za mešenje.  Lopaticom za mešenje ispresavijajte testo desetak puta (uzimate odozdo, pa prevlačite prema sredini).
  • Zatim ga samo prespete u drugu posudu, gde ste stavili papir za pečenje.  Pobrašnjavite sa svih strana.
  • Prebacite testo u činiju. Pokrijte čistom debelom platenom krpom i ostavite da odstoji 35 minuta.
  • Za to vreme, upalite rernu i stavite šerpu za poklopcem od livenog gvožđa da se zagreje na temperaturu 225 stepeni.
  • Kada je prošlo 35 minuta a šerpa se zagrejala, uzeti papir za pečenje za krajeve i zajedno sa testom prebaciti u zagrejanu šerpu. Poklopiti.
  • Peći u poklopljenoj šerpi u rerni zagrejanoj na 225 stepeni 30 minuta na najnižem delu rerne.
  • Zatim hleb izvaditi iz šerpe i peći na plehu (na srednjoj poziciji) još 15 minuta bez poklopca da hleb dobije hrskavu koricu.

Napomena: s obzirom da nismo imali šerpu od livenog gvožđa, koristili smo običnu emajliranu šerpu dimenzija: visina 9,5 cm i prečnik 20 cm, koju smo zatvorili aluminijumskom folijom i rezultat je bio odličan!

Ništa bolje i slađe od domaćeg hrskavog hleba! Uživajte!

Domaći hrskavi hleb bez mešenja
Domaći hrskavi hleb bez mešenja

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!